Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 18 april 2015

Bredbandsutbyggnad

Fiberkabel i väntan på nedgrävning.

Det är många trådar att hålla reda på i bredbandsdjungeln.

I fjol bytte vi bredbandsoperatör från Tre till Telia då Tre inte kunde leverera vad de lovade. Vi har nu bredband via ADSL /Telia och är nöjda med det. Nu är det dock bredbandsutbyggnad med fiber på gång. Ett projekt som det vilar amatörmässighet över.

Vad då amatörmässigt? Jo, så här är läget:
- Den 23 februari  på em. kom post från Fibergruppen i vår postlåda. Ett blad med knapphändig information om en förestående bredbandsutbyggnad med fiber. Ett informationsmöte skulle hållas i församlingsgården samma kväll(??). Ett möte vi inte kunde medverka vid. Detta var första gången vi hört något om bredbandsutbyggnad i våra hemtrakter. Därefter har vi kontaktats av grannar som uppgivit sig vara "byns representanter" för Fibergruppen. Representanter som inte heller de vetat mera än att det kostar 15.000:- per hushåll att ansluta sig och vi måste bilda en förening för att få ta del av utbyggnaden samt att det var mycket bråttom att bestämma sig.  Varför en förening måste bildas framgick inte. Jag vill veta mera än så.


Vi har inte fått någon information från kommunen eller Länsstyrelsen  Jag har ringt ansvarig person på kommunen som lovat återkomma men inte gjort så trots att 1½ månad nu gått och nedgrävning av fiberkabel pågår.

Enligt mitt förmenande är detta ett oerhört både nonchalant och amatörmässigt handhavande av en så viktig demokrati- och framtidsfråga. Så amatörmässigt att jag till en början hade svårt att ta det på allvar. Nu förstår jag dock att det är allvar då nedgrävning av fiberkabel pågår för fullt i nära anslutning till vår fastighet.Formulärets nederkant
Så nu sitter jag här med ett antal obesvarade frågor.  En situation jag inte gillar.

SVT påbörjade förra veckan en kartläggning med  arbetsnamnet  #ettsverige. Där kartläggs situationen i hela landet vad gäller mobilnät och bredband och då börjar jag bättre förstå hur illa skött detta. Medvetet dessutom eftersom samhället frisvär sig och förutsätter att enskilda medborgare ska sköta detta själva genom bildande av byalag/föreningar. Det börjar närma sig pinsamhetens gräns. Jag känner mig inte tryggare efter att ha hört regeringsföreträdare uttala sig i frågan. Tvärtom.

När jag sent omsider ånyo fick tag på kommunens ansvarige så har jag fått den information som jag naturligtvis borde haft från första början. Det påstås nu att vår fastighet inte fanns med på den lista(?) som användes. Fan trot. Det känns i vart fall smått oroande att plötsligt vara borttappad ur samhällsrullorna. 

Nu har oxå Fibergruppen vaknat och skickat oss det informationsmaterial som vi  borde haft från första början. Detta informationsmaterial utlovar en snarast himmelsk tillvaro vad gäller telefoni, internet och TV i och med fiberutbyggnaden. "En ny värld öppnar sig". Behöver jag en ny värld? Nej, jag är nöjd med den värld jag har.

När jag går in på Länsstyrelsens hemsida så kan jag kallt konstatera att staten och kommunerna avhänt sig ansvaret för fibernätet till Marknaden för så här uttrycks det där:
" Utbyggnad av fibernät sker på marknadsmässig grund. Det innebär att det inte är staten eller kommunerna som ansvarar för var och  nät byggs ut." Jag antar att de tappat bort ordet "när" så att meningen ska avslutas så här "var och när nät byggs ut", men ok då. Detta är väl bara symtomatiskt för hur amatörmässigt skött hela bredbandsutbyggnadsfrågan är.

Vad händer nu då? Jo, nu förväntas vi på en från Fibergruppen medsänd fastighetskarta rita in var vi vill att fiberkabeln ska gå in i huset. Om vi nu vill ansluta oss. Det bär mig emot att bara svälja något som jag påtvingas utan någon som helst föregående information eller diskussion. 

Avslutningsvis några av de frågor jag vill ha svar på:

- Vad händer om jag säger nej till anslutning?
- Vad händer om jag vill ansluta senare?
- Varför måste jag vara med i en förening?
- Varför ansluta mig när jag är nöjd med dagens bredband?
- När planeras avveckling av adsl-systemet?
- Vad erbjuds jag när adsl-systemet avvecklas?
- Vilka kostnader tillkommer förutom anslutningskostnaden?
- Vilken ytterligare utrustning måste jag införskaffa?
- Vad blir den nya månadskostnaden med samma leverantör      som idag?  
- När väntas fiberns kapacitet vara en absolut nödvändighet?
- Vad innebär anslutningen för mina befintliga abonnemang?  


16 kommentarer:

 1. Japp. Så var vi där med våra myndigheter och att man frånsvär sig allting men kräver desto mer av oss "vanliga" medborgare. Detta är så symptomatiskt för vår tid. Det är samma här, precis samma, med undantag för att vi har några riktiga eldsjälar som bildade vår förening ett par år innan det hela blev aktuellt och dom har verkligen informerat på ett fantastiskt sätt. Vi har inte behövt tänka själva alls. Mer än att jag inte kan förstå det du säger att du inte heller förstår, måste vi bilda föreningar för det här, ska inte kommunikation ingå i vår infrastruktur genom skattemedel och vad händer om vi inte går med.......jag är fortfarande väldigt irriterad på det här. Jag vill tro att det blir bättre eftersom bergen här i Bohuslän gör att nätet ideligen går sönder när det åskar och ibland känns det som om det går sönder om det duggregnar också. Men det återstår, varför ska vi behöva göra detta själva.......
  Och jag läste din kommentar hos mig om sjukvården, var det 433 eller 443 dagar du fick vänta - vart har skattepengarna tagit vägen, jag skulle gärna vilja ha lite återbäring när jag behöver det. Visserligen är räntan på minus, men det har den inte varit hela tiden.
  Näääää, gillar't inte.
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att det är eldsjälar som behövs, som gör jobbet för oss andra och det jobb som stat och kommun borde göra som en självklar del i samhällskontraktet. 445 var det..

   Radera
  2. Precis. Då är vi i alla fall två hushåll som tycker att staten borde ta hand om lite av det som dom liksom lovat att ta hand om i vårt land. Förr fanns det väl t o m nedskrivet i någon av våra författningar att dom skulle se till det - det var alla möjliga anledningar, bland annat att varna vid fara för landet osv, eller är jag helt fel ute.....Jag har börjat fundera på om jag som medborgare kan säga upp mitt personnummer och då var det nån som sa att om du blir sjuk, hur gör du då? I mitt fall får jag ju ingen vård i alla fall. Och i värsta fall får man väl betala själv.....fast det kanske man inte har råd med, äsch, det blir så krångligt nu......
   Jag missade 2 dagar där, ajajaj.......

   Radera
  3. Vi borde väl ändå vara flera än två som står på oss och inte bara okritiskt köper vad som läggs fram för oss.

   Radera
 2. Ja du, det var ett himla bra inlägg om sådant som bara ska ske, varken man vill eller ej. Och gärna fort ska det gå också, föredragsvis så snabbt att de "drabbade" inte kommer för sig att reagera. Suck!

  Är ingen tekniker, men fibernät (som vi också har) är betydligt snabbare (å då menar jag avsevärt) än adsl, som ju har funnits i år och dag och efterträtt modemet. Så det var ju 15-20 år sedan...

  Nu tycker jag som du att man inte vill bli påprackat saker och ting som man inte vill ha eller ser behovet av. Men i det här fallet är jag säker på att du kommer att uppskatta den nya hastigheten. Antar att du sitter många timmar/dygn framför datorn och "surfar" och bloggar. Just för dig och alla som spenderar mera än en timme/dygn framför burken (mig själv inkulderad) är det nya fibernätet bara fördelaktigt. Vänta bara så kan du berätta sedan;-)

  PS. Som sagt det är hur saken har gått till som är riktigt dåligt, men självaste nätet är mums! DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att fiber är supersnabbt, men jag är fullt till freds med snabbt som jag har idag..
   Ditt PS sammanfattar bra. Tråkigt att ett bra utvecklingssteg ska få störas av ett taffligt handhavande.

   Radera
 3. Vilken djungel! Både av kablar och hur man ska göra! Förstå att det inte kan var lätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Illa skött så blir det lätt en djungel av det till synes enkla.

   Radera
 4. Jag förstår ditt dilemma och det är tur att det finns de som ifrågasätter! Jag tillhör ju den där skaran som tycker att de där trådarna trasslar till sig ändå mer om jag börjar rota i dem så jag bara accepterade vår fiberindragning till stugan och jag är jättenöjd, men har som sagt inte riktigt orkat fundera på vad som hände och varför...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag störs mest av att bara stå inför fullbordat faktum. Att inte ha fått någon som helst information, att vara "borttappad". Vad som händer och varför är frågor som jag alltid vill ha besvarade. Jag får väl se var vi landar när alla frågor besvarats.
   Jag undrar om vi oxå är borttappade när skatten ska betalas?

   Radera
 5. Vad snurrig jag blev, det är som någon här skrev, värsta djungeln. Vi själva valde fiber förra året och det fungerar bra.

  SvaraRadera
 6. Fiber är säkert bra, men det är oxå mitt nuvarande bredband. Men, det är mest arbetssättet jag stör mig på.

  SvaraRadera
 7. JA vissa saker går segt, som att bestämma saker och ting. Men när ni sedan får fiber, ja då går det undan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har förstått att det går undan då. Det tråkiga är att processen gått snabbare än fiber. D v s all ska vara klart innan jag ens informerats.

   Radera
 8. Det är som vanligt alltså. Snabba beslut och och verkställt fort som attan så att folk inte hinner tänka och voilà inget extra jobb och dom som har beslutat behöver inte svara på frågor som dom inte kan svara på!
  De är demokrati på hög nivå! :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra beskrivet av dig. Jag har liknande känslor.

   Radera