Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 24 januari 2009

Brödraskapet SSPX går igen

För två dagar sedan skrev jag ett inlägg om rubricerade sammanslutning. Döm om min förvåning när jag idag läser nedanstående.

Påven Benedikt XVI lyfter bannlysningen av det ultrakonservativa katolska prästbrödraskapet S:t Pius X (SSPX) som hyser högerextremister och Förintelseförnekare och som väckt stor uppståndelse i Sverige.

”Jag har inspirerats av den Helige Ande att ta detta steg, och det är min förhoppning att vi snart ska nå full gemenskap”, skriver påven i sitt dekret enligt ett pressmeddelande från Stockholms katolska stift.

Enligt Stockholms katolska stift har SSPX:s nuvarande ledare, biskop Bernard Fellay, i ett brev till påven bland annat betonat att brödraskapet ”vill vara en del av familjen och förbli katoliker och lägga all vår kraft i tjänst för Kristi Kyrka...”.

Anders Arborelius, katolsk biskop i Stockholm, välkomnar beskedet:
”Framför allt välkomnar jag att det innebär att de tydligt och klart har tagit avstånd från rasistiska och anti-semitiska uttalanden som gjorts av personer i deras krets”, skriver han.

Detta är väl nödvändigt eftersom jag av senaste nytt dessutom förstått att biskop Richard Williamson kommer att åtalas i Tyskland till följd av sin förnekelse av Förintelsen i svensk TV häromdagen.

Snacka om många och skiftande budskap. Vad ska man tro på ? För nåt vill man väl ändå tro på.

Negerbollsbak och krovgrillning

Den här helgen är speciell eftersom vi fått "låna" Erik. Då händer det saker, nåt nytt hela tiden. Det är välgörande för Farmor och mig. Igår var det förstås bad i bubbelbadkaret, det är ett stående inslag. Ett annat stående inslag är rockmusik på hög volym och dans med Farmor. Idag blev det en nyhet på förmiddagen, nämligen negerbollsbak. Därefter den återkommande korvgrillningen. Idag inomhus i kakelungnen då Erik ville ha det så.
Apropå negerbollar. Visst var det så att en konditor i Skåne för ett antal år sedan anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen för att ha salufört negerbollar under just namnet negerbollar. Tänk att just detta bakverk inte lyckats begåvas med ett nytt namn.
Jag menar, språket utvecklas ju på många andra sätt genom att nya benämningar tillkommer på gamla invanda. T. ex. har städare blivit lokalvårdare, fånge har blivit intagen o s v.

Den färgade portugisiske fotbollsspelaren Eusebio kallades på sin tid " Svarta Pärlan".
Med tanke på att negerbollen omsluts av pärlsocker så kanske "bruna pärlan" vore lämpligt.Eller kanske "vita pärlan". Snacka om förnyelse. Om du förstår vad jag menar.