Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 26 mars 2009

Earth hour - ett jippo för att makthavarna ska förstå ?

Släck alla lampor en timme kl. 20.30 på lördag. Ett bra sätt att döva samvetet utan att ha bidragit till någon genomgripande förändring. Mörkt och mysigt i kvarteret på lördag kväll. På söndag är allt tillbaka till det vanliga.Nej, inte riktigt. Vi har ju plötsligt förlorat en timme. Det är sommartid som gäller igen.

På måndag åker alla som vanligt bil till jobbet, en i varje bil, äter en McDonald lunch, köper med sig skräp-takeaway hem till middag och tänder alla hemmets lampor för att lysa upp tillvaron. Lördagen därpå flyger hela familjen iväg på sin länge efterlängtade långsemester. Så är vi tillbaka där vi började bara med den skillnaden att några upplever sig ha gjort en avgörande insats för miljön och framtiden.

Earth hour förslår inte långt. Vad som behövs är politiska beslut med muskler, beslut som på ett avgörande och trovärdigt sätt möjliggör att vi kan förändra vårt levnadssätt för att göra tillvaron mera miljövänlig.

Hur ska vi kunna ta miljöhoten på allvar om makthavarna medverkar till att göra ett entimmas lördagsjippo av nödvändiga åtgärder.
Jag tror inte att man kan snacka sig ur klimatförändringens effekter. Som alltid i politik så krävs aktiv handling.

Så här skriver Världsnaturfonden på sin hemsida om earth hour: Genom en enkel handling – att släcka ljuset under 1 timme – kan du vara med och sända en signal till världens makthavare så att de vid FNs klimatmöte i Köpenhamn i december ska våga fatta de beslut som krävs för en framtid på jorden.

Hur tolkar jag detta ?
Jo, om vi inte släcker ljuset under denna timme så vare sig förstår eller vågar makthavarna fatta avgörande beslut vid det kommande klimatmötet i Köpenhamn. Är det så illa ? Är det ingen makthavare som förstår något idag, vare sig vilka beslut man bör fatta eller vilka beslut man varit med om att fatta ?

Om jag släcker några lampor på lördag kväll ? Nej, jag ställer om klockan till sommartid redan kl. 20.30 så jag kommer att missa Earth hour.