Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 18 juni 2010

Dödsstraff, en dyr rättskipningsmetod

Mördaren Ronnie Lee Gardner avrättades i morse av en exekutionspatrull. Gardner satt fastbunden vid en stol med en pricktavla placerad framför hjärtat. Av de fem anonyma bödlarna hade en lösa skott i geväret, så att ingen ska veta vem det egentligen var som sköt ihjäl Gardner.

Fortfarande har 35 delstater i USA kvar dödsstraffet. Ett av de avgörande skälen för de stater som under senare år avskaffat dödsstraffet har varit kostnadsskäl. Urban Institute i Maryland har gjort beräkningar som visar att det kostar samhället 1,9 miljoner dollar mera att döma till dödsstraff än till ett långt fängelsestraff.
Ett annat minst lika viktigt skäl är t ex den moderna dna-tekniken. Många dödsdömda har blivit frikända efter att dna-tester visat att de inte begått brotten de blivit dömda för.

Fortfarande är dock en majoritet av det amerikanska folket för dödsstraff. Därför är det heller ingen politiker som vågar föreslå dödsstraffets avskaffande. Men frågan kvarstår: När ska USA ta det slutgiltiga steget in i den civiliserade världen och avskaffa dödsstraffet?

Bra renhållningsinitiativ retar facket

Uppsala kommun har tagit ett lovvärt initiativ för att skapa en attitydförändring kring nedskräpning och klotter, skapa debatt, sätta fokus på renhållningen och vad den kostar. Och nå ut till så många ungdomar som möjligt.
Det här blir för mycket för fackförbundet Kommunal som i sann facklig bakåtsträvaranda bara förmår reta sig på lönesättningen inom projektet. Tråkigt, facket behöver så väl lära sig tänka i nya banor.
Det finns goda exempel på sådant nytänkande. Jag hänvisar till fackförbundet ST inom Kriminalvården.

Galen kommunal slogan

Säters kommun i Dalarna har valt en kommunal slogan som berör. Vad sägs om: "Det är lätt att bli tokig i Säter".

Jag tycker nog ändå att min hemkommun Lekeberg har en mera tilltalande slogan, " Lekeberg, lika trevligt som det låter ".

Några kommuner skulle kunna byta slogans. T.ex. skulle Kumla kunna överta Fagerstas " Här får du livstid ".

Några enstaka kommunslogans är allmänt kända, som t ex Hudiksvall - " Glada Hudik", Hjo - " I love Hjo " och " Sala - Silverstaden ".

Som norrlänning gillar jag Malå - " he som hänn he hänn hänna ".

Stenungsund - " det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling " är inte en slogan, det är en roman.

En färglös variant är Norrköping - " Upplev Norrköping ".

Skurup har en slogan i tiden - " When in Europe don’t miss Skurup ".