Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 16 augusti 2010

Tuff helg för Nelson och Buddha

Med näst intill några tropiska kvällar så har det blivit extra mycket utevistelse och sena kvällar i helgen. Även för Nelson och Buddha förstås. Dessutom hade dom besök av hundkompisen Morris och sånt tar ju extra mycket på krafterna. Det innebär att det är två trötta killar vi har här hemma idag.
Buddha vill absolut vara med i gemenskapen men håller sig på lite behörigt avstånd från stadskillen Morris.
Nelson spanar ut över sina domäner.
Stadskillen Morris ser faktiskt ut att njuta av sitt besök på landet.

Socialdemokraterna - ett Stockholmsparti som blivit "de nya Moderaterna"

Ser att S vill satsa extra på service till Stockholmarna i anslutning till deras T-baneåkande. Här är exempel på hur man vill förenkla för resenärerna:
- Handla mat – beställ mat på nätet, via en mobilapp eller genom att lämna en handlingslista på morgonen på din station. Hämta upp din färdiga matkasse i butikens kylutrymme på väg ut från spärren.

- Förskolan – bygg nya förskolor i kollektivtrafiknära lägen för att minimera tidsspillet för barn och föräldrar.

- Tvätt – lämna din smutstvätt på stationen på morgonen och hämta din rena tvätt på väg hem från jobbet.

- Bredband – bygg ut bredband i hela kollektivtrafiken så att stockholmarna kan använda sin värdefulla restid till att jobba.

- Egen Butler – butlerliknande tjänster i kollektivtrafiken för att få hjälp att uträtta ärenden, likt conciergeservice på många större flygplatser.

- Parkering – fler, större och säkrare parkeringar för både bil och cykel i anslutning till SL:s stationer. Då blir det lättare att resa kollektivt och snabbt när man slipper välja mellan bil, cykel och SL utan kan kombinera flera ressätt.

Alla tjänster ska utföras av privata företag som får kontrakt att verka i SL:s lokaler.

Jag har inget emot sådan utökad samhällsservice men skulle gärna vilja se ett liknande politiskt utspel för landsbygden där ju i stället all service försvinner och tillåts dö ut.

Exempel på verksamheter som är på utdöende:
- matvaruaffärer
- bensinstationer
- postservice
- skolor
- bibliotek
- apotek
- lokaltrafik (buss)
Ja, listan kan göras lång och det enda tänkbara för att inte helt förlora framtidshoppet är att göra rejäla satsningar på landsbygden så att Sverige ånyo får en levande landsbygd.

Visst, jag förstår att man här kan hänvisa till den s k Marknaden vilket innebär att det som inte är ekonomiskt lönsamt, det får helt enkelt självdö. Det är väl ett av skälen till att politik och politiker finns, nämligen för att kunna vara med och med politiska satsningar korrigera på områden där Marknadens krafter kan te sig direkt destruktiva för samhällets fortlevnad.

Jag har i tidigare inlägg bl. a. den 16 juli 2009 och den 28 april 2010 berört landsbygdsfrågorna.

För övrigt gör jag utifrån detta S-utspel reflektionen om det är så, att när nu Moderaterna utger sig för att vara det sanna Arbetarpartiet så slår Socialdemokraterna tillbaka genom att bli de nya Moderaterna.

Om man nu från S verkligen vill att Stockholmarna ska få mera tid över för att älska, skratta och leva Livet, varför då inte ta ställning för att förkorta arbetstiden i stället, eller också. Det är väl ingen naturlag att vi ska jobba 40-timmarsvecka.

Avslutningsvis. Jag ser en betydande inkonsekvens i att S vill avskaffa Rut-avdraget men införa Butler i T-banan. Outgrundliga äro politikens vägar.