Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 30 juli 2016

Det var jag som"satte bollen i rullning"

Steve Ericsson fd Kriminalvårdare
Roligt att få sitta hemma på Getingstorp och uttala mig om adhd-utvecklingen.

Nej, det handlar inte om fotboll så du kan fortsätta läsa.

Jag ser att Kriminalvården nu avser  testa intagna för adhd.  Visst, rubriken är lite egotrippad, men jag kan inte undgå att nämna mig själv i dessa sammanhang eftersom det var jag som först uppmärksammade den stora förekomsten av adhd bland intagna när jag 2001 genomförde projektet/studien " Unga män i anstalt och häkte". 
Den här rapporten är jag ff nöjd med.


Efter att jag slutfört projektet så gjorde jag en särskild stdudie betr. adhd hos fångar på slutna anstalter. Den visade att c:a 25 % av intagna på de slutna anstalterna hade något neuropsykiatriskt funktionshinder, vanligast adhd. Då var det många, både internt och externt, som inte tog mig på allvar, men som synes är det annat ljud i skällan så här 15 år senare.

Förutom de personliga vinster som görs så kan mycket stora samhällsekonomiska vinster räknas in om vi på ett bättre sätt kan ta oss an personer med adhd. I bästa fall lotsa dom rätt tidigt i livet eller i vart fall bidra till att rätt vägval görs senare i livet.

PS Radio P4 Örebro hade ett kort nyhetsinslag med mig från Getingstorp i dag.