Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 7 juli 2011

Hemlagat är bäst

Med åren har jag blivit allt noggrannare med vad och hur jag äter. Allt mera har jag insett vikten av bra råvaror och att tillagningsprocessen är viktig. Det allra bästa är förstås att kunna tillaga av egenodlat eller i vart fall lokalproducerat. Då vet jag vad det innehåller och behöver inte oroa mig för allehanda tillsatser. I dagarna har både D och Sara kokat jordgubbssylt. Hon blev så inspirerad av pålandetvistelsen så att hon gjorde jordgubbssylt som täcker hela årsbehovet. Hälften ser du på denna bild.
Skillnade i såväl smak, färg som konsistens, jämfört med sylt du köper på affären, är himmelsvid. Köpesylt är ofta extremt söt, blaskig eller dallrigt äppelmosliknande och dessutom fadd i både smak och färg. För att inte tala om alla mystiska tillsatser.

Tacka vet jag hemlagat.

Mera är på gång i trädgården just nu. Hallonhäcken börjar lysa härligt ljusröd av solmogna hallon och bigarråträdet skiftar i lite mörkare rött. I och kring växthuset frodas gurkor, tomater, sallader och allehanda kryddor. Gurkorna växer med en fart så att ögat knappt hinner med. Det enda som går trögt är vårt första försök att odla lite potatis. Där växer det mera ovan än under jord.Men, skam den som ger sig. Vi får söka råd hos någon granne som är mera rutinerad potatisodlare och så gör vi ett nytt försök.

Det är en härlig tid vi går till mötes. Till mötes? Det är en härlig tid vi befinner oss i.