Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 14 maj 2009

Varför svalt intresse för EU-valet ?

Med alla ersättningar kan EU-parlamentarikerna tjäna nästan 177000 kronor i månaden - det är mer än statsminister Fredrik Reinfeldts lön.
Flera av politikerna får ett lönelyft på hundratals procent om de lyckas bli invalda.
- Det är en icke-fråga, säger EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, M. En icke-fråga? Vem bestämmer vad som är en icke-fråga?

Varsel och krav på lönesänkningar pressar allt fler vanliga löntagare i finanskrisens spår. Samtidigt ger EU-parlamentarikerna sig själva ett rejält lönelyft efter EU-valet 7 juni.
I dag ligger månadsarvodet på samma nivå som för riksdagsledamöterna, 54 500 kronor i månaden. Efter valet höjs lönen till över 80 000 kronor - en löneökning på över 50 procent.
Inte konstigt om folk bara blir förbannade på våra EU-politiker som i dessa tider skor sig rejält och dessutom kan uttala sig så genuint korkat som Gunnar Hökmark (M).
Han säger sig acceptera de villkor han får. Starkt jobbat Hökmark (Moron).
Nog borde det väl finnas bättre sätt än detta för att öka intresset för EU-valet.

Svensk sjukvård är ojämlik. Jaså, den också.

Svensk hälso- och sjukvård lider av allvarliga brister, enligt en rapport som socialstyrelsen lämnar över till regeringen i dag.
Lågutbildade dör tre gånger oftare än högutbildade av behandlingsbara sjukdomar.
Läget är antagligen värre än vad olika undersökningar visar, eftersom särskilt utsatta, som hemlösa och missbrukare, sällan deltar i enkäter.
Socialstyrelsen vill bland annat att sjuk- och hälsovården blir bättre på att bemöta patienter och på att jobba förebyggande.

Jag kan inte påstå att jag blir förvånad. Bättre bemötande och förebyggandearbete vill jag påstå brister i de flesta verksamheter i samhället. Det som förvånar mig är att det behövs en särskild rapport som överlämnas till regeringen för att dessa frågor skall uppmärksammas och få nyhetsplats i media.
Jag såg igår justitieminister Beatrice Ask i en TV-soffa diskuterande vuxnas sexuella utnyttjande av barn runt om i världen. Gång på gång återkom hon till att hon vill se mindre snack och mera verkstad. Jag håller helt med henne. Vad som behövs är inte ytterligare utredningar och rapporter utan handfasta åtgärder. I vart fall på områden där vi redan vet hur illa ställt det är.