Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 24 mars 2009

Har bonuskarusellen snart snurrat klart ?

Regeringen stoppar rörliga ersättningar och bonusar till toppcheferna i statliga bolag. De ska i fortsättningen bara få fast ersättning. Styrelserna uppmanas omförhandla gällande avtal för att reglerna ska få genomslag. Äntligen handling och inte bara tomt prat.

Hörde Wanja Lundby-Wedin förklara sig i TV-soffan i morse. Ja förklara är väl mycket sagt. Hon verkade inte veta hur det gått till. Kan det vara så att många styrelseledamöter låter sig luras av de beslutsunderlag som presenteras ? Är det så illa att dom inte förstår konsekvenserna av sina beslut ?
Inget ont som inte för något gott med sig. Rörliga ersättningar till höga chefer synes ha sett sina bästa dagar. Är det inte dags att testa om tilltänkta chefer säger nej till jobberbjudanden om dom inte erbjuds fantasisummor i ersättning ? Jag tror inte att det är många som tackar nej om dom bara får en fast miljonlön.
Kan det vara dags att låta de s k marknadskrafterna få stå tillbaka för sunt förnuft ?