Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 21 april 2009

Inte bara åklagare som slutat tänka

En rad tunga barnläkare och psykologer har dömt ut Upplands-Bro kommuns beslut att inte låta femåriga Tyra gå i samma skola i höst som alla hennes kompisar i förskolan Ekbacken.

Tyra sörjer fortfarande sin lillasyster Leia som dog i en Ehec-förgiftning i somras.
Familjen har intyg från en psykiatriker att Tyra i sitt tunga sorgearbete är helt beroende av sina nära vänner på förskolan.
Trots det har kommunen valt att placera Tyra i en annan skola medan alla hennes kamrater fått plats i Lillsjöskolan strax intill förskolan.
Tyras föräldrar har i över en månad försökt få kommun- och skolledningen att lyssna, men utan resultat.

Jag blir matt på många politikers och tjänstemäns benägenhet att sluta tänka och bara våga ta ställning med ett vattentätt regelverk i ryggen. Det finns inget färdigt livsfacit att slå upp lösningar i. Om ett sådant fanns så skulle vi inte behöva vare sig tjänstemän eller förtroendevalda. Vore det inte lämpligt att man tar en s. k. time out när man lämnat in hjärnan på långtidsförvaring?

SKÅL ! för den bonusen

När statliga Vin & Sprit såldes fick 30 toppchefer ett erbjudande. Stanna tre månader efter försäljningen så får ni en bonus på en halv årslön.

Finansmarknadsminister Mats Odell (KD) kände till den ovanligt bussiga dealen, skriver Dagens Industri. Enligt DI rör det sig om totalt 30 toppchefer på Vin & Sprit som fick erbjudandet. Flera av dem amerikaner.

Den här bonusen beslutades långt innan den ekonomiska krisen även om den utbetalades när krisen börjat.

Därför noterar jag bara denna bonushändelse utan att närmare ondgöra mig. Det finns viktigare saker att tycka till om. Samtidigt är det kanske detta bonusvärlden vill. Man går på ren utmattning till dess ingen orkar bry sig.
Däri ligger förstås också en risk.