Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 6 augusti 2010

Hoppsan - Centern överraskar

Förslaget om att ersätta aktivitetsersättning med en samhällslön tycker jag är bra. Att leva med ett funktionshinder är tillräckligt svårt ändå, utan att det också ska bli en ekonomisk belastning för föräldrar och närstående.

En reform som denna tycker jag har hög prioritet. Personer med en funktionsnedsättning av den arten att de aldrig kan förväntas få ett vanligt jobb behöver allt stöd de kan få för att ges möjlighet att kunna leva ett så normalt och i samhället integrerat liv som möjligt.

Det som överraskar mig är att det är Centern som lyfter fram denna fråga. Maud Olofsson har ju inte gjort sig känd för att lyfta fram de mjuka frågorna under senare år.

Är det så att man nu inom Alliansen försöker stärka de partier som svajar genom att låta dem "få äga" ett antal frågor/reformförslag som i allt väsentligt kan uppfattas positivt i väljarkåren. Visst är det taktiska rävspelet inför valet igång på riktigt nu.

Intressant med lite nya grepp och fullt förståeligt att man gör på detta sätt för att stärka de partier som inte går så bra. Det gynnar i slutänden hela Alliansen. De rödgröna gör förstås på liknande sätt. Ska inte Kd få nån go fråga snart?

Döden har många ansikten - även vackra

När jag läser om Chandra Löfgrens kamp för att få dö värdigt så slår det mig att även döden kan vara vacker. Det kan vara en bra vetskap att bära med sig.

Det vi vet är att vi alla någon gång ska dö, vi vet bara inte när. De flesta av oss lever förhoppningsvis ett liv där vi vill klamra oss fast så länge som det bara går. Då är det bra att inte gå omkring och rädas döden utan i stället glädjas åt livet och nuet.

De motgångar och misslyckanden vi möter i livet kan faktiskt vara just det som ger livet den där lilla extra kryddan när du får plocka fram all din livsglädje, all din klokskap och allt ditt kunnande för att kunna gå vidare. Klarar du det, ja då har du fått uppleva det verkliga LIVET.

Mycket tänkvärt har sagts om livet och döden. Här är några exempel:

-Mycket få människor lever idag - de flesta förbereder sig för att leva i morgon. Jonathan Swift

- Livet är en sexuellt överförd åkomma och dess dödlighet är 100 procent. R.D. Laing

- De människor som fått ut mest av livet är inte de som levt ett sekel, utan de som levt varje minut. Colette

- Kejsaren är rik men han kan inte köpa ett år till att leva. Kinesiskt ordspråk

- Livet är ett enda långt lidande, men döden är heller inget nöje. Ryskt ordspråk

- Man skall dö ung så sent som möjligt. Franskt ordspråk

- Ta inte livet för allvarligt. Du kommer i alla fall inte ifrån det levande. E Hubbard

- Varför bekymra oss om döden? Livet har så många viktiga uppgifter som måste lösas först. Konfucius

- Rätt använt är livet långt nog. Seneca

- Den som vill leva om livet har inte levat. Karen Blixen

Se där, man kan både läsa och skriva om döden utan att bli nedstämd. Stundom har jag t o m ett leende på läpparna

Somliga fångar reder sig själva - andra inte

Nog söks det ständigt nya innovativa vägar i Kriminalvården för att hitta verksamheter som förhoppningsvis ska leda till att allt färre fångar återvänder. Dock tycker jag att det gick lite väl långt på ett fängelse i Rio de Janeiro där fångarna själva helt styrde fängelset.

Detta grepp är fullt i klass med driften vid ett fängelse i Mexico som jag skrev ett inlägg om för några veckor sedan.

Det mest omskrivna i svenska fängelser just nu är den 78-årige fånge på Sårbyanstalten som övriga fångar engagerat sig för.

Tala om att leva i skilda världar.