Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 7 maj 2010

Rädda Norrland och glesbygden

KD kommer med ett konkret förslag på åtgärd, nedskrivna studielån, för att stoppa glesbygdsdöden. Utmärkt att något politiskt parti försöker göra något åt glesbygdsdöden i stället för att bara leverera tomma ord.

Jag har i tidigare inlägg berört Norrlands utarmning och gläds åt att det nu dyker upp förslag på en konkret åtgärd.

Att genomföra ett förslag som detta skulle säkert medföra att många som flyttar till Norrland/ glesbygd för studier skulle välja att stanna kvar efter studietiden liksom att många som bor där skulle välja bort att flytta till studieorter i södra Sverige.
Ett förslag väl värt att pröva tycker jag.

Nej, själv har jag inte levt som jag nu lär. Jag valde själv att flytta från Norrland till Uppsala när jag i början på 70-talet påbörjade universitetsstudier. Då var dock denna flytt lite av ett äventyr också, ett sätt att få se och uppleva mera. Idag är nog detta argument inte lika starkt då världen nu ser helt annorlunda ut.

En dag i februari vs en morgon i maj




Var mina sympatier ligger apropå rubriken är inte svårt att utröna. Allra helst som jag har svårt att gå t o m på det jämnaste underlag. Jag föredrar förstås majmorgonen eftersom jag då på egen hand, senare under dagen, kan ta mig ut och än närmare njuta av vad naturen har att bjuda.

Allt oftare vaknar jag i arla morgonstund runt kl. 04 och känner mig pigg. Eftersom det ljusnar redan då så här i början av maj så väljer jag förstås att gå upp. Blickar ut och njuter av allt jag ser och hör. Inte minst det senare då fågelsången böljar över mig som vågor av välbehag. Det enda ljud jag hör förutom fågelsången är Nelson som snarkar så gott. Han ligger gärna och drar sig så länge som möjligt på mornarna. Liksom matte som nu snart vaknar, kl. 05, och då är det dags för matte och Nelson att åka till jobbet på cityHUND. Lyxen med långa sovmornar finns endast på helgen.

Jag tar några foton för att bevara morgonstunden . Några ståtliga gula tulpaner vid gärsgården mot skogen ger upphov till känslor av lugn och lycka. När jag ser poolen så ter det sig nästan overkligt att den om en dryg månad är fylld med himmelsblått väl tempererat vatten. Jämför med bilden från i vintras / februari med snö upp över hela poolräcket.

Jag ser inte en enda av de fåglar som sjunger. Dom sitter inte längre i det närmsta äppelträdet utan befinner sig inne i den just nu löv- och knoppsprickningsfyllda skogen. Där inne pågår Livet som allra intensivast.