Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 19 november 2014

Vem ska man tro på?

I söndags såg jag på nyheterna en forskare från SLU hävda att utökad ekologisk odling är en katastrof, en väg till svält. Jag slutade äta kött när vi flyttade hit ut på landet och har sedan dess  blivit allt mera medveten om vad jag stoppar i mig. Det innebär bl. a.  att jag gärna föredrar ekologiska alternativ och förstås tror mig ha rätt i mina ställningstaganden.
 
Självklart blir jag då fundersam när jag hör forskare med emfas hävda att t ex ekologisk odling är en väg till svält. Jag försöker därför se hur debatten utvecklar sig för att få en mera nyanserad och begriplig bild för mig som s k  novis på området. Igår läste jag i SvD en artikel som går i svaromål med domedagsprofetian.
 
Som ofta kan jag anta att det är stora ekonomiska intressen som ligger bakom tvärsäkra uttalanden baserade på "forskning som visat..". Forskare som är "köpta" m a o. Det är därför inte lätt att vara konsument idag, men jag försöker i a f så gott jag kan att bilda mig en uppfattning som ligger sanningen någorlunda nära. Men visst är det lätt att ryckas med när experter och forskare tvärsäkert hävdar att "så här är det".
 

Det jag allra helst äter är förstås det vi själva odlar.
Som på bilden, en växthusmåltid från i somras.