Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 19 januari 2012

Var är polisen?Rubricerade fråga synes vara högst berättigad när jag i en artikel i DN  läser  att trots att  anslagen till Polisen de senaste fem åren ökat med 25% så klarar man upp allt färre brott. När det gäller stölder och inbrott så ligger uppklarandeandelen på pinsamt låga 2,5%.                           


Några förklaringar som Polisen själva ger är:
- Vi har tagit fram en ny utredningsmetod ("Polisena nationerlla utredningskoncept"), men tycker inte att alla myndigheter har anammat denna tillräckligt bra. Det kan vara en av huvudanledningarna till att det ser ut så här.
- En annan förklaring är hur man använder resurserna. Vi har satsat mycket på den yttre brottsförebyggande verksamheten vilket har givit resultat i ökat förtroende. Och en del resurser går åt att hjälpa brottsoffer, skydda vittnen, skydda målsägare och att säkra rättsväsendet. Det kan vara så att dessa kraftfulla satsningar inte har stått i relation till vårt sätt att utreda.
Å fan. Klart som korvspad. Inte, tycker jag. Vad tycker du?


Låt oss hoppas på en bättring. På alla nivåer.


En egenhet i artikeln i DN är att det står att denna statistik har Rikspolisstyrelsen tagit fram på uppdrag av DN. Förvisso brukar massmedia kallas för "den tredje statsmakten" men att detta gått så långt så att en dagstidning ger uppdrag till en statlig myndighet, det är för mig nytt. Uppdrag och direktiv till statliga myndigheter brukar komma från Regeringen så vitt känt är. Vad blir nästa uppdrag till Polisen tro? Och varifrån kommer uppdraget?

Fotbollens avarter

I en kommentar på en kommentar i förrgår så skrev jag att jag gillar att se matcher från Premier League framför Serie A och La Liga  därför att spelet är renare och ärligare i PL.

Du som såg gårdagskvällens match mellan Barcelona och Real Madrid förstår vad jag menar då Real-spelaren Pepe spelade döende svanen. Det är pinsamt och för fotbollen förödande med spelare som kastar sig på marken vridande sig i "plågor" utan att dom ens vidrörts. Här måste domarna bli ännu tuffare och hårt beivra dessa fotbollens avarter.