Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 18 april 2009

TV-såpa om ungdomar i fängelse. Hjälp !

Ett svenskt produktionsbolag vill sätta kriminella tonårskillar i fängelse i tolv dygn.
Tv-programmet med arbetsnamnet ”Ungdomsprojektet” är tänkt att sändas i TV4 i höst.
Just nu letas deltagare i Malmö. Totalt söker man nu åtta killar mellan 16 och 17 år som redan slagit in på den kriminella banan.
Programidén beskrivs som att åtta unga kriminella utan tidigare erfarenhet av fängelsestraff kommer att spärras in under tolv dygn.
Meningen är att de "på så sätt lära sig vad det innebär att få sin frihet berövad" och att "Vistelsen blir ett tydligt wake up call och förhoppningsvis även en vändpunkt".
Såväl psykologer som före detta kriminella ska medverka i programmet.
Deras uppgift blir att försöka hjälpa deltagarna att ändra sin kriminella livsstil.

Med vetskap om hur TV-såpor brukar arta sig så oroar mig detta upplägg. Avsikten må vara aldrig så god. Jag har mera än 30 års erfarenhet av arbete med ungdomar i fängelse och tror inte för ett ögonblick på att en TV-såpa blir det s. k. "wake upp call" man säger sig vara ute efter. Ungdomar behöver inte lära sig hur det är att vara frihetsberövade utan de behöver lära sig hur man på bästa sätt använder den frihet man har. Hur många misslyckade vuxna "kändisar" har inte TV-såpavärlden skapat. Tillåt inte att det nu också skapas 16-åriga fängelsehjältar och "förebilder". Hela programiden andas enbart cynism och pengahunger.

Varför inte i stället göra en TV-serie om svenska bonusdirektörer som får sitta i fängelse för att få hjälp att ändra sin giriga livsstil så får vi se om det fungerar som ett "wake up call".