Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 28 september 2016

Utveckling vs avveckling

På 60-och 70-talen blomstrade denna rörelse; 
mina föräldrars mack i Sollefteå. Förutom 
bensinförsäljning fanns smörjhall, tvätthall 
och barservering. De va tider de. Andra tider.
Började igår att titta på dokumentärserien "Resten av Sverige" i SVT 1.  Serien, i 3 avsnitt, handlar om vad som händer med den svenska landsbygden. Jag , som kommer från avfolkningsbygder i Ångermanland, tycker att det är intressanta frågor som lyfts. Av intresse inte bara för oss norrlänningar utan oxå för dig som bor i storstan.

Oberoende av var vi bor så är det lätt att förhärliga den egna bygden och förfäras över motsatsen och just därför kan det vara nyttigt att serveras nya argument att ta ställning till.

Jag värnar om landsbygden, men min landsbygd är heller inte fjärran från det övriga samhället med bara 16 km till storstan och 9 km till närmsta köpcentrum.
Annat är det förstås i inre Norrland där människorna bara ser vad som försvinner från orten och inte vad som tillkommer, beroende på att det som tillkommer kanske ligger 30 mil bort.  

Oavsett vad vi tycker om detta så är det nog bra att komma till insikt om att all samhällsservice inte kan finnas överallt. Och vart än vi människor väljer att bosätta oss så kommer det att innebära såväl för- som nackdelar. Som så mycket annat här i livet är det en fråga om prioriteringar.