Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 21 oktober 2008

The american dream ?

Möjligheternas land, ja så framställs USA för det mesta och det är också den bild media vanligtvis förmedlar. Men, nu i presidentvalstider så får vi en något mera komplett bild av detta möjligheterna rike. Då bestås vi med reportage från tidigare blomstrande småstäder, nu förfallna hålor, i de fattigare delarna av landet. Här är den amerikanska drömmen för medborgaren att ha tak över huvudet och mat för dagen. Vi ser också reportage om människor som bor i mobile homes in the middle of nowhere. Jag tror inte heller att dessa känner att dom förverkligat sina drömmar.

Jag hörde idag om en nyutkommen OECD-rapport som fastslår att klyftorna mellan välbeställda och fattiga är störst i Turkiet, Mexico och USA. Det vet knappast de mexicaner som oupphörligen försöker ta sig över gränsen till USA för att kunna förverkliga den amerikanska drömmen. Det vet knappast heller det USA som på alla sätt försöker täppa till de luckor som finns i den amerikansk-mexicanska gränsen.Jag undrar om det politiska etablissemanget i USA känner stolthet över att ingå i denna trojka.

Det är knappast en bild man försöker förmedla till den amerikanske väljaren. Nej, detta är nog ett faktum som förtigs vare sig presidenten heter Obama eller McCain.Eller kan Barack Obama vara den nyskapare som många vill tro. Vågar han till och med tillstå att USA inte är världsbäst på allt ? Att McCain skulle tillstå detta tror jag inte för ett ögonblick. McCain har tveklöst gedigen erfarenhet men det känns ändå som ett svaghetstecken att ha en presidentkandidat som ser som sin främsta merit och tillgång att han frigavs som krigsfånge i Vietnam för 35 år sedan.

Jag ser med stort intresse fram emot Göran Rosenbergs dokumentärserie "Amerikas val" med start på TV4 i kväll 22.40.