Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 7 februari 2017

Nedrustning som föder morfarstankar

Bildresultat för sollefteå sjukhus
Sollefteå sjukhus, snart ett minne blott?
Idag är det en månad sedan Liv föddes, en dryg månad för tidigt. Allt förlöpte väl, mycket tack vare att Sara och Per snabbt kunde ta sig till BB och där blev väl omhändertagna. Jag vågar inte tänka på vad som kunnat hända om dom bott i min barndomsstad Sollefteå. 
Där fortsätter nedrustningen av landsbygden, nu senast aktualiserad då BB vid sjukhuset i Sollefteå läggs ner. Det får till följd att närmaste BB nu finns i Örnsköldsvik eller Sundsvall, 10 respektive 12 mil från Sollefteå. Avståndet kan vara upp till 20 mil beroende på var du bor.

I anslutning till den beslutade nedläggningen så erbjuder ABF kurser i bilförlossning. Med så lång resväg till BB så förväntas många födslar ske innan man hunnit fram. 
Vad ska man då göra om barnet är på väg under resans gång? Jo,  bl. a. så här: 
- stanna på en lämplig plats, en ofarlig plats.  
- slå på varningsblinkers.  
- låt mamman sitta i framsätet, det är mest praktiskt. 
- ta av bilbältet. 
- fäll ner sätena. 
- ta av kläderna och dra upp benen om det är så att det är dags för krystning.
Låter det enkelt?  Nej, tänkte väl det. Jag blir såväl förbannad, förvånad som förtvivlad av att ta del av denna sjukvårdens och landsbygdens nedrustning i Sverige.

Några funderingar och frågor poppar genast upp;
- hur stor bil behöver man för att veta att det finns förlossningsplats?
- vad är en lämplig, ofarlig plats på motorvägen mot Sundsvall en stormig februarinatt när snön vräker ner och temperaturen är minus 30? 
-vad gör man om mamman behöver smärtlindring?
- vad gör man om mamman tappar mycket blod vid förlossningen?
Frågorna hopar sig hos en nybliven morfar.

Avslutningsvis en fråga som jag absolut inte vill undanhålla dig.
- hade en dylik nedläggning tillåtits eller ens aktualiserats om det varit vi män som fött barn? Jag bara undrar.

16 kommentarer:

  1. Hua! Vet två vänner som fött i bilen i Stockholmsområdet. Det gick liksom bara lite fort. Men sedan är ju hjälpen nära med ambulans.

    Fy fn vilken situation!

    SvaraRadera
  2. Ja, det känns inte bra, inte rätt område för besparingar. Att olika typer av specialistsjukvård inte finns på alla sjukhus kan jag förstå, men BB....
    Oavsett hur forskningen går framåt så torde inte barnafödandet i grunden förändras.

    SvaraRadera
  3. "Kurser i bilfödande"...hur var det nu..."Mycket ska man höra innan öronen ramlar av". En mycket spännande fundering där för övrigt.

    SvaraRadera
  4. Det är någonting jag inte riktigt förstår, Sverige har aldrig varit så rikt som nu med hög levnadsstandard samtidigt som våra trygghetssystem krackelerar i snabb takt. Polisen hinner inte komma om man utsetts för brott, vården som är så viktig för vår trygghet klarar inte sina uppgifter ens på en anständig nivå. För en månad sedan tvingades jag uppsöka akuten, 11,5 timmar satt jag där. Under den tiden räknade jag ut att personalkontakten var 15 minuter, inklusive reception.

    SvaraRadera
  5. Extra intressant det där med att själv få uppleva "förfallet". Tänker på ditt akutbesök. Mitt senaste akutbesök i somras blev bara 7 timmar. Det utlovade snabba uppföljningsbesöket till audiologen saknar jag dock. Jag har ännu 6½ månad senare inte fått något livstecken därifrån.
    Jag köper inte att resursbrist är förklaringen till att trygghetssystemen krackelerar. Bristande resurser är en sak, misshushållning och feaktigt använda resurser något helt annat. Inte heller räcker det med att ständigt upprepa mantrat "vi har världens bästa sjukvård".

    Visst är Sverige ett bra land att leva i, men även det som är bra behöver omvårdnad och förnyelse.

    SvaraRadera
  6. Visst är det hemskt! Din sista mening i inlägget säger allt!!!
    Att lägga BB:n på landsbygden är skrämmande i sig. Och ingen verkar ha tänkt på hur överbelastade de stora sjukhusen blir i stället då. Följer en bloggare som är barnmorska på Karolinska. Deras BB är ofta totalt överbelastad, liksom alla andra BB:n i Stockholmsområdet. De är många gånger tvungna att skicka patienten till bland annat Södertälje och Västerås.
    Det är då en himla tur att vi har passerat bäste före datum för födsel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst känns det ibland extra bra att ha kommit en bra bit på väg på livsresan.
      Jag har förstått att detta med BB-nedläggningar inte bara drabbar landsbygden utan även storstan. Det ter sig lika galet var än det händer.

      Radera
  7. Sjukvården ska rustas upp - inte ner. Det finns pengar om man hanterar dom rätt. Synd i dessa fall att män inte föder barnen, men då hade det väl varit omvänt på andra sätt också förstås.
    Kurs i bilfödsel. HMPF#%&#!?=

    SvaraRadera
  8. Att hantera befintliga resurser rätt. Ingen dum tanke, eller hur? Kursverksamhet i "bättre resursanvändning" kanske vore nåt att satsa på.

    SvaraRadera
  9. Det gör ont i mig att följa denna sjukvårdsdebatt i Sollefteå, ett välfungerande sjukhus med gott renommé, ja, så var det i alla fall förr i tiden. Bilden ovan visar även mina fd svärföräldrars hem och ladugård på bilden, så jag har haft sjukhuset nära inpå under många år.. Nostalgi!

    SvaraRadera
  10. Just detta fick jag en Flashback på när jag satte avtryckaren på min kamera från hotellfönstrets utsikt från hotellrummet i fredags den 17/11 2018. Jag kunde inte bara vara tyst om det så det fick komma med i inlägget...

    SvaraRadera
  11. Dina bilder tagna från Hallstaberget blev ju helt magiska. BB-striden är inte helt lätt att bara glömma, allra helst som du så påtagligt påmindes när du fångade sjukhuset i kameralinsen.

    SvaraRadera
  12. Vi kan väl tillägga: Tänk på dem som måste åka el-bil då? Det här med att föda i bil...

    SvaraRadera
  13. Med el-bil så får väl läggas till det goda rådet att stanna vid närmaste laddstolpe. Var man nu hittar en sån där uppe i våra trakter.

    SvaraRadera