Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 18 januari 2009

Filmtips

Såg igår två hyrfilmer. Det var två filmer som gav helt väsensskilda bilder av vad frihet kan vara.

En dokumentärfilm som heter "Palace hotell". Handlade om Maja som 93 år gammal drev hotellrörelse i Hultsfred. På egen hand hade hon i 45 år drivit detta hotell. En underbar levnadsberättelse. Hon hade valt att leva i barnlöshet och drev sitt kära hotell helt på egen hand. Hon hade gjort dessa val för att hon värderade sin egen frihet så högt. Hon fick t o m lämna jordelivet på det sätt hon ville. När hon varit på dans en fredag och hotellet var fullbokat så fick hon somna in sommaren 2007. Precis som hon önskat.
Den andra filmen "De andras liv" gav en skrämmande inblick i hur det var att leva i det forna DDR innan muren föll. Alla var kontrollerade och ingen visste vem som var informatör. Var det din närmsta granne, din arbetskamrat, någon i familjen ? Tänk att det bara är knappt 20 år sedan som människor levde under sådan total kontroll så nära vårt eget trygga Sverige.
Ibland kan det vara bra att ta en titt i backspegeln. Om så bara för att förstå att rätt värdera även en sådan självklarhet som frihet.