Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 12 november 2010

TV:s pinsamma utveckling

Dom väller över oss TV-tittare, såpor och realityshows av varierande slag.
- Lyxfällan
- Ung och bortskämd
- Paradise hotel
- Svenska Hollywoodfruar

Dessa är ett litet axplock av allt "nyskapande" som TV öser ut. Nu har jag inte sett alla men förstås läst om dom och blivit översköljd av en trailer då och då så jag tror jag vet rätt bra vad det handlar om.

Alla som deltar kan ju inte vara idioter men programmen gör sitt bästa för att framställa deltagarna som sådana, eller i vart fall som något mindre bemedlade å huvudets vägnar.

- Hur kan man acceptera att bli helt tillintetgjord, förnedrad och "avklädd" inför alla TV-tittare?
- Jag anammar förvisso teser som Lev nu!, Lev idag! men jag struntar därför inte i att också tänka på morgondagen.
- Hur mår deltagarna dagen efter att programmet sänts? Deras familj och närmaste?

Jag ser i en artikel idag att en mamma i den nya serien "Ung och bortskämd känner sig lurad av TV.Är hon den enda?

Är vi människor så primitiva så att vi finner lycka i att gotta oss i andras olycka och skratta åt dom som är annorlunda och till synes lyckats bättre än vi själva.

Är det månne så enkelt att de dumma deltar i spektaklet och de primitiva tittar på?
Vad ska då sägas om de som producerar eländet?

- Folk är inte så dumma som man tror - de är dummare.
Ja men då så, det förklarar det mesta.

(S)e där, (S)triden är igång

Tomas Östros får på moppe av Morgan Johansson. Nu börjar de maktsugna positionera sig i det Socialdemokratiska inbörde(S)kriget.

Krig(S)tillstånd

Ja, krigstillstånd torde snart gälla inom den svenska Socialdemokratin. Det ska bli intressant att följa utvecklingen när striderna om de ledande posterna börjar på riktigt.

En iakttagelse jag gjort under senare tid är att alla personer i betydelsefulla positioner synes sakna vettiga rådgivare. Fredrik Reinfeldt, Kungen, Mona Sahlin. Alla omges av dåliga rådgivare. För många jasägare kanske, som har sin egen karriär i fokus.

Oj då, ska också bussar ha vinterdäck?

Märklig rubrik. Ja, men befogad när jag läser om hur bussbolag tänker. T ex Nobina som trafikerar Örebro stad tror att det här med vinterdäck är nåt som bara hör Norrland till. Det är väl också därför som trafikkaoset i samband med första snön är som störst i södra Sverige. Att man säger sig följa Trafikverkts rekommendationer gör inte saken bättre.

Jag tycker att det är ett sällsynt korkat resonemang. Att den vanlige bilisten förväntas utrusta sitt fordon med vinterdäck medan kollektivtrafiken kan strunta i säkerhetstänkande. Skönt att inte behöva åka buss.