Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 13 augusti 2009

På landet, hos farmor och farfar
Härom dagen var Erik, 3, på ett övernattningsbesök hos farmor och farfar Steve. Denna gång var det trädgården som tilldrog sig det största intresset. Att få strosa runt med farmor och identifiera alla grönsaker, frukter och kryddor och sedan få skörda vad som skall användas till morgondagens lunch, ja det är i sanning ett äventyr. Farmor som donar med allt i trädgården får plötsligt höra från Erik - " farmor, vad du är stark. Du är lika stark som Pippi". En extra bra jämförelse eftersom Pippi var farmors barndomsidol. Denna jämförelse följs sedan av att Erik utropar -"farmor, jag älskar dig!"
När Erik fick frågan om vi skulle ta fram hans traktor så blev svaret:- "Nej, inte den här gången".
Den här gången fick alltså traktor och andra leksaker stå tillbaka för mera spännande ting. Att lära sig om trädgårdens liv och att skörda vad den ger. Att dessutom få grilla korv i den nymurade grillen och sitta i växthuset med farmor och farfar Steve och äta korv med bröd, ja det var en riktig höjdare.

Erik är nu i den åldern då alla svar och förklaringar besvaras med ett - "Varför" ? Det gäller att inte snärja in sig i sina förklaringar för annars står jag där plötsligt svarslös.

Erik berör ofta det faktum att jag är förlamad i min vänstra sida efter min stroke. Eller som Erik uttrycker det - "farfar Steve är trasig". Den här gången var jag nog överpedagogisk i mina förklaringar då jag förklarade trasigheten med att en kontakt åkt ur i hjärnan och att vare sig jag eller doktorn kan sätta i kontakten igen. När en lång stund gått efter vår samtal så frågar Erik plötsligt - "finns det många maskiner i hjärnan "? Nu förstår du vad jag menar med att inte snärja in sig i förklaringar på Eriks återkommande - " Varför "?
Den här långa samtalssekvensen avslutade Erik med de trösterika orden - " farfar, det kommer att bli bättre ".

Det här är en riktig bonusvecka för på lördag kommer lillasyster Alice, 1½, på besök för sin första ensamövernattning hos farmor och farfar Steve. Barnbarn är i sanning en vederkvickelse i livet.