Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 15 juli 2012

I betraktarens öga

Regn och grått, regn och grått. Vad är det som hänt? Det handlar väl ändå inte bara om att jag blivit äldre och väderfixerad. Mitten på juli och poolen är inte ens vattenfylld och vintern som gick fick vi inte användning av snöslungan en enda gång. En normal vinter plogar vår granne 15-20 gånger åt oss. Den gångna vintern bara en gång. På nyårsdagen.
Så här brukar det se ut redan i juni här hemma.
Så här ser det ut idag. Närmare badbart har vi inte kommit i år.
Så här skriver SMHI på sin hemsida.
Årstider
Det finns både en meteorologisk definition av årstiderna baserad på temperaturförhållandena, och en kalendarisk definition där våren sträcker sig från mars till maj, sommaren från juni till augusti, hösten från september till november och vintern från december till februari. Vilken definition som passar bäst beror på sammanhanget.
Sommar
Den svenska sommaren bjuder ibland på högtryck med sol och högsommarvärme. Men minst lika ofta bjuder den på lågtryck med regn och rusk. Dessutom brukar det gärna bli antingen det ena eller det andra som överväger. Den helt perfekta blandningen av sol och regn som gör både semesterfirare och lantbrukare nöjda är ovanlig. Den meteorologiska definitionen av sommar är att dygnsmedeltemperaturen varaktigt ska vara minst 10 grader.
Vinter
Riktig vinter ska enligt de flesta vara kall och bjuda på gott om snö - vilket man lugnt brukar kunna räkna med i norra Sverige. I landets södra delar däremot kan den riktiga vintern vissa år utebli helt.
Meteorologer definierar vinter som den period då dygnets medeltemperatur varaktigt är 0 grader eller lägre.


Ja, men då så. Då är det väl inget konstigt med den här sommaren och gångna vinter. Det är ännu en gång betraktarens öga som vilseleder både tanken och minnet. Det handlar antagligen mera om hur jag vill att det ska vara än om hur det faktiskt brukar vara.