Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 11 augusti 2010

Bra rutet Maria Larsson (Kd)

Jag skrev tidigare idag ett inlägg om mat vid äldreboenden, skolor och sjukhus.
Glädjande nog ser jag att folkhälso- och äldreminister Maria Larsson (Kd) tänker i mina banor och t o m kan tänka sig lagstiftning för all offentligproducerad mat.

"Pålitliga" kändisar ska rädda Mona Sahlin och S

Det senaste draget i valrörelsen är att ett antal kändisar ska hylla SDocialdemokraterna i TV.

Är det redan slut på sakfrågorna i valrörelsen? Bra att veta för mig som väljare i så fall. Då kan jag sluta lyssna såvida jag nu inte är så naiv och blint tror på en s. k. "pålitlig" kändis.

Matfabriker för utfodring av pensionärer, sjuka och skolbarn

Boende vid äldreboenden, skolbarn och sjukhuspatienter bjuds inte alltid på god mat och får äta en god måltid. Nej, nu utfodras dom med fabriksproducerad föda som först fraktats runt halva Sverige innan det är dags för utfodring.

I debatten pratas om vikten av att äta näringsriktigt, att köpa lokalproducerat / närodlat av så väl ekonomiska som miljömässiga skäl.
Då förvånas jag av att mat kan tillagas och förpackas i Sala och upp till en vecka senare serveras på ett äldreboende i Ystad. Absurt, vansinnigt, obegripligt ! Ja, jag har svårt att hitta orden.

Hur fan kan en kommun, Ystad i detta fall, upphandla mat till sina äldreboenden på detta sätt?
Vad smakar dylik sörja efter en vecka på drift och vilka näringsämnen kvarstår? Äter Ystads kommunfullmäktige denna mat till lunch vid sina sammanträden ?

Inte sällan känns det som att större vikt läggs vid vår djurhållning än vid omsorgen om våra barn, sjuka och äldre.
Inte minst för många äldre så kan måltiderna vara de enda kvarvarande höjdpunkterna i vardagen. Då tycker jag att det är skamligt med den mathållning/utfodring som jag här beskriver.
På detta område borde en reglering ske, kanske t o m lagstiftning.

Leif GW Persson vs Björn Ranelid

För en dryg vecka sedan skrev jag ett inlägg om proffstyckarna Leif GW Persson och Björn Ranelid.
Nu skruvar GW upp temperaturen genom att kalla Ranelid för snål och girig och så "jävla fin".

Visst är det uppfriskande med lite rallarsvingar bland den s. k. kultureliten. Men varför ensidigt föra debatten via media? Någon högre intellektuell nivå kan jag heller inte avläsa.

Någon som är förvånad?

Margareta Winberg, starkt namn inom Socialdemokratin har lyckats göra ett klipp.

Sedan november 2008 fakturerar Margareta Winberg sitt arvode som Svenska Spels styrelseordförande via sitt bolag Winberg och dotter AB. Från början tog hon ut arvodet som lön vilket gjorde att hennes statsrådspension sänktes. Manövern att fakturera via sitt bolag har gjort att hon har kunnat behålla hela statsrådspensionen på 51 000 kronor. Faktureringen gör dessutom att hon slipper inkomstskatt på 40 procent och istället betalar moms på 25 procent av styrelsearvodet.
Som vanligt så är förklaringen:
- "jag visste inte att detta var regelvidrigt. Skatteverket sade att det var ok"

Än en gång tittar girighetens fula nuna fram i S-leden.

Det är bra med lite extra krut i valrörelsen. Och bra att veta vad gamla "hederliga" socialdemokrater går och står för.