Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 28 augusti 2012

Nordkorea gläntar på dörren mot väst

Jag läser att Nordkoreas ledare Kim Jong Un i sin outgrundliga vishet och vänlighet nu ska tillåta västerländska influenser i sitt rike.

Kvinnor ska få färga och permanenta håret och tillåtas bära både smycken,  byxor och platåskor. "Lättnader" som känns synnerligen passé.

Hamburgare, pizza och pommes frites ska finnas tillgängligt på nystartade snabbmatsrestauranger.
 Om jag minns rätt så öppnades den första hamburgerrestaurangen redan 2009 av Kim Jong Il. Det fick då inte heta hamburgare, utan benämndes "köttfärs med bröd" och en sådan kostade då mera än en halv dagsinkomst för en medelinkomsttagare. Varför ta efter det sämsta i västerländsk matkultur? Hur många kommer att ha råd med denna lyx?

Barnen i Nordkorea ska bli världens lyckligaste genom att de bl. a. ska få gratis djurparks- och nöjesparksbesök.  Barnen kanske inte blir världens lyckligaste men dom blir säkert glada. Föräldrarna däremot kanske blir avundsjuka. Förresten, finns avundsjuka i Nordkorea?

De nya influenserna är väl inte av de mest progressiva slaget , men det är ändå Nordkorea det handlar om och all utveckling har  en början.