Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 28 november 2021

1 ½ år på Sirishof

Sirishof.

Min bloggkompis BP tycker att jag ska skriva ett inlägg om hur tillvaron ter sig på Sirishof, det äldreboende i Örebro som jag bor på sedan  den 20 maj 2020. Kan väl passa bra då att  så här, drygt 1 ½ år efter att  jag flyttade in, berätta lite om tillvaron här.

Egentligen finns inte mycket att skriva om då det är en rätt så ospännande tillvaro. Men, icke desto mindre, en tillvaro jag trivs alldeles utmärkt med.

Att flytta från mitt älskade Getingstorp var nåt som jag bävade inför, men det fanns förstås nånstans där i bakhuvet att jag skulle bli nödgad därtill då jag märkte att jag fick allt svårare att ta mig fram . Vartefter min fysiska förmåga sviktade  så kom jag och D till slut fram till beslutet att en flytt är ett måste. 

Ett avgörande önskemål inför flytten var att jag ville bo på ett ställe där jag så långt det är möjligt kan "leva mitt eget liv". Jag var inte ute efter sällskap och massor av gemensamma aktiviteter utan ville komma till en lugn plats där jag kunde "rå mig själv" och själv bestämma hur min vardag ska se ut. Ställen av typen "här är vi som en enda stor familj" var jag alltså inte ute efter.

Då Sirishof uppfyllde mina önskemål och dessutom har Örebro stadspark som närmaste granne hade jag inte svårt att bestämma mig. När jag sedan kom hit och kunde konstatera att min lägenhet ligger några våningar upp och med utsikt över just stadsparken, ja då var det så bra det kunde bli.

Hur ser då min vardag ut? Jo, den börjar kl. 6 då min telefon ringer. Någon "sjusovare" har jag aldrig varit då jag trivs med att starta dagen tidigt. Sedan tar det förstås sin rundliga tid för mig att göra mig i ordning och vara påklädd och klar till frukosten som jag valt att inta kl. 07.30. Frukosten, liksom alla andra måltider, får jag serverad i min lägenhet då jag valt att inte äta i den gemensamma matsalen.

Med frukosten intagen och "gomorronmesset" skickat till D så  placerar jag mig  framför TV:n eller vid datorn. När jag fått mig en dos av dagens nyheter och läst dagstidningarna på internet så har förmiddagen passerat.

Kl. 13 äter jag dagens lagade måltid, oxå den i min lägenhet. Jag har i mitt vuxna liv alltid ätit bara frukost och ett lagat mål mat om dagen och gör så fortfarande. Om jag ville skulle jag kunnat fylla hela dagen med att äta då här serveras ett stort antal måltider. Förutom frukost, lunch med dessert och middag så bjuds mellanmål, kaffe med dopp och kvällsmål. Inte sällan har någon i avdelningspersonalen bakat så det bjuds tårta eller rykande färskt fikabröd. Då och då snitsas frukosten till och det erbjuds s k "hotellfrukost". Vid storhelger bjuds det alltid på nåt extra. Jag blir mätt bara av att tänka på all mat som bjuds.  

Hur är det då att bo på ett äldreboende som Sirishof? Hur blir jag  omhändertagen  och vilka är det som tar hand om mig och hur ser personalresurserna ut ? 

Vi är åtta boende på min avdelning och var och en har sin egen lägenhet. Hur och om man vill umgås avgör jag helt själv. 

Avdelningspersonalen finns tillgängliga dygnet runt. Vill jag något så trycker jag bara på "larmknappen" som jag bär på mig.  Personalgruppen består av undersköterskor.  Jag tycker att dom gör ett fantastiskt jobb och jag är full av beundran för hur dom klarar av att tillgodose alla boendes olika behov och speciella önskemål.  Inte minst jag själv har ett antal speciella önskemål och "egenheter".

 Jag har en särskild kontaktperson i personalen som jag i första hand vänder mig till med mina frågor och funderingar. Hon ansvarar oxå för viss löpande medicinsk provtagning och kontroller. Hon hjälper mig  därutöver  med att duscha, hon tvättar och stryker mina kläder varje vecka etc. Ja, hon sköter allt i mitt hushåll som jag inte klarar själv. Hon betyder oerhört mycket för min trivsel här och vi har fått en väldigt bra relation.

En av de stora fördelarna på den avdelning jag bor är den minimala personalomsättningen. Det innebär att jag lärt känna all personal och dom har lärt känna mig vilket skapar både trivsel och trygghet. 

Den medicinska personalen och omvårdnaden är oxå av bästa märke. Sjuksköterska finns tillgänglig veckans samtliga dagar. Läkare kan jag om jag så vill träffa varje vecka.  Vårdcentral knuten till Sirishof finns 10 minuters rullstolspromenad bort. En arbetsterapeut finns oxå som hjälper mig kring frågor om hjälpmedel etc.

Mathållningen som jag beskrivit ovan och är mycket nöjd med sköts av en gastronom. Jag är rätt kitslig och bortskämd när det gäller mat, men jag har för den skull aldrig upplevt att jag ses som krävande eller besvärlig.

Det finns även en kultur- och aktivitetsansvarig som ser till att aktivitetsutbudet är brett och att det finns något som passar alla. Själv deltar jag  inte i några gemensamma aktiviteter, i vart fall inte hittills. Däremot har den aktivitetsansvarige och jag återkommande intressanta samtal om ämnen vi enas om. De senaste samtalen har rört hjärnan och dess funktioner. Lärorikt och inte minst användbart i vardagen. Jag mår dessutom bra av att få lite extra intellektuell stimulans.

Städning sköts av en inhyrd firma och jag får städat en gång i veckan.

Andra utifrån kommande tjänster som tillhandahålls är frisör, fotterapeut och tandhygienist.

Besök kan jag ta emot närhelst jag vill.

Jag inledde med att skriva att det inte finns mycket att skriva om, men det blev visst ett rätt långt inlägg ändå. Som du säkert förstår så har det gått mycket bättre än jag trodde att anpassa mig till en äldreboendetillvaro. De farhågor jag hade innan flytt har alla kommit på skam. Jag tycker att Sirishof lever upp till sin devis; gott liv - varje dag.

Jag är glad att efter 1½ år på Sirishof kunna skriva ett blogginlägg i denna positiva anda. Lika glad är förstås D.


6 kommentarer:

 1. Jättekul att du nappade på mitt förslag att skriva ett inlägg om ditt liv på Sirishof. Är så otroligt glad att alla dina farhågor har kommit på skam och att du verkar trivas och vara lycklig. Sirishof låter ju som ett drömboende för äldre. Så bra att de respekterar dig, dina "egenheter" och dina önskemål att inte vilja tillhöra en stor familj.
  Håller helt med dig om din inställning. Finns det nåt värre än att delta i gruppaktiviteter som jag inte ens är road av?!

  Sedan kan man faktiskt trivas med att vara ensam. Jag menar internet och tv bjuder ju på så mycket underhållning som helst - om man vill alltså. Kan säga att jag aldrig tittat på så mycket fotboll som den här hösten. Å du - jag har en lösning till dig om du vill kolla på fotboll eller annan sport utan att ha tv-kanalerna: http://www.hesgoal.com/. Där finns allt CL, landskamper dam och herr, lokala ligor. Det finns egentligen bara två nackdelar med denna kostnadsfria streaming sajt: 1. "Inramningen" kan kännas aningen "suspekt", men är faktiskt inte det; 2. kommentarerna kan vara på alla möjliga språk, så det är bara att stänga av ljudet.
  Det roliga med hesgoal är att de även visar udda sporter och visar matcher från "udda" länder. Så migranter över hela världen har absolut nytta av denna sajt också.

  Ja, nu blev min kommentar nästan lika lång som ditt fina inlägg. Men det gör inget, inte mig i alla fall;-)
  Stort tack för länken:-)

  SvaraRadera
 2. Det var bra att du föreslpg att jag skulle skriva ett inlägg som detta. Känns bra för mig att kunna uttrycka min tacksamhet på detta sätt. Det är ju sällan äldrevården får några lovord dessutom. Oftast är det klagomålen som får rubriker. Tyvärr!
  Tack för TV-tipset som jag förstås ska testa. Det låter onekligen spännande.

  SvaraRadera
 3. Vilket bra förslag att skriva om detta, och intressant att läsa om! Vi var ju i närheten för ett tag sedan, när vi besökte Örebro, men det förstod vi inte förrän någon påtalade det efteråt!! Vi är verkligen glada att höra att det fungerar bra! Måste säga att det låter som ett trevligt ställe! Att hitta något som passar är säkert inte helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Tack! Sirishof är nog så nära det ideala för mig jag kan komma. så det känns bra både för mig och D.

  SvaraRadera
 5. Vad glad man blir då det funkar så för dig. Intressant att få läsa. Så många lovord brukar inte komma på tal från det jag sett. Jag antar att du valde till att få så bra. Så bra att det passar er båda. // Åke

  SvaraRadera
 6. Visst är det härligt att bli positivt överraskad.
  Tyvärr är det ju så att media hellre skriver om de dåliga exemplen än lovordar de goda exemplen. så därför har nog många av oss en något snedvriden bild av hur det faktiskt ser ut.
  Har man möjlighet att göra en noggrann research innan flytten så ökar oxå chanserna för att hamna rätt.

  SvaraRadera