Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 9 februari 2009

Simon, 16 år, går en spännande framtid till mötes

Igår var jag på födelsedagskalas. Simon, Darlingens systerson, fyllde 16 i fredags och igår var det kalas för närmaste släkten.
Tänk vilken spännande tid att fylla 16 år och som tiderna har förändrats. Simon hade nu gjort sitt gymnasieval och ska gå entreprenörsutbildning på i Örebro nyetablerade Jensen education.
Vilket fantastiskt utbildningsutbud det finns numera och med nya kreativa lösningar som t ex tanken med skollokalerna. De är utformade för att likna arbetsmiljön på ett modernt företag, och samtidigt fungera som en professionell utbildningsmiljö. Hemklassrum, koncentrationsläsning och effektiv schemaläggning ger känslan av en lugn och liten skola.
Skolluncherna är ett annat område med nytänkande. I närheten av skolan finns ett brett utbud av lunchrestauranger. Skolan har överenskommelse med flera restauranger där eleverna kan använda Rikskupongers Elevkort för att äta. Tänk att som elev hela tiden få göra lärande val i stället för att fösas fram som en grå massa. Att få inta skollunchen på restaurang i stället för i en bullrande och tråkig skolmatsal med enahanda måltidsutbud.
Här har utbildningsminister Jan Björklund mycket att lära. Det finns viktigare saker än betygssystemet att förändra i den svenska skolan.
Simon bjöd mig också på en häftig "åktur" på Youtube. I sanning både galet och fascinerande. Närmast ser Simon fram mot andra åkturer när han nu kan börja övningsköra bil. Tack för ett trevligt födeledagskalas.