Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 17 april 2013

Skrämmande människoförföljelse

I Tanzania beräknas finnas 270.000 albinos.


Jag såg igår på SVT 1 en skakande dokumentär, "I skuggan av solen", om hur albinos förföljs, mördas och lemlästas i Tanzania. Många albinos stöts bort redan vid födseln då de överges. För att undgå att mördas så avskiljs vuxna albinos i särskilda fängelseliknande läger och barn och ungdomar som vill studera får i bästa fall undervisning i särskilda skolor för albinos. Tron på att kroppsdelar från albinos kan ge rikedom gör att kroppsdelar köps och säljs för dyra pengar. Ivriga påskyndare av denna tro är inte minst medicinmän runt om i landet.

Josephat Torner, en 34-årig albinoman, har gjort sig till språkrör för alla albinos och åker runt i byarna i Tanzania för att upplysa människor och få dem att förstå att albinos oxå är människor. Som ett led i sin kampanj för att visa detta och fästa omvärldens ögon på situationen för albinos i Tanzania så har han bestigit Kilimanjaro.  En i sanning imponerande man vars insatser antagligen är avgörande för att förföljelsen synliggörs även för mig.

Det som både förvånar och upprör mig är att jag ingenting vet om denna människojakt. Detta trots att jag tycker att jag  håller mig väl uppdaterad om vad som händer runt om i världen. Det kan väl bara innebära att denna vidriga förföljelse förtigs av såväl makthavare som media. Detta även om Tanzanias president i dokumentären i tydliga ordalag uttalade sig mot denna jakt på albinos. Frågan finns oxå på FN:s agenda men kanske räcker det inte att en kvarts miljon människor i Tanzania förföljs  för att  komma upp på listan över vad västvärlden tycker är viktigt.

Jag blev både upprörd och illa till mods av denna dokumentär. En  väckarklocka.