Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 24 augusti 2010

Ekonomidebatt utan debatt

Kvällens ekonomidebatt i SVT blir i ett avseende de flesta debatter lik. Man gör ett försök i början att ta ner det hela till vanligt folks vardag när man delar ut ett antal hushållsvaror,( kaffe, tomater, ost, tvättmedel etc) till deltagarna för dem att gissa priset på. Dom gissar alla på en hyfsad nivå även om dom säkert inte har för vana att titta på prislappen eller kilopriset.

När debatten väl är igång är man snabbt tillbaka till von oben perspektivet. Då bollar man friskt med miljarderna och snabbt har man fjärmat sig från den vardag som det var tänkt att jag som tittare skulle känna igen i debatten.

Debatten då? Ja, inte bjöd den på några direkta överraskningar och den var dessutom ovanligt snäll. Kanske berodde det på att det aldrig blev någon debatt i egentlig mening. Det blev mest ett staplande av argument utan att bli emotsagd. Programledarna hade en något naiv framtoning. Sverker Olofsson kanske saknade soptunnan.

See you later alligatorBåde ute i Europa och USA börjar det råda alligatorfeber.

Se där, ännu något skrämmande som vi är förskonade från i trygga Sverige.

När jag blickar över poolen så finns inte tillstymmelse till faror i blickfånget. Inga alligatorer där inte. Ytterligare ett skäl till att inte bo i USA. Det finns flera. Eller för att uttrycka det positivt. Ett skäl till att bo i Sverige. I Väster-Närke, i Lekeberg " lika trevligt som det låter".

Sedan ska vi väl inte bortse från det faktum att ibland så ser vi mera än vi ser. Om du förstår vad jag menar.

Nelson har koll på ljud och älskar glass


Det är fascinerande att se hur djur förmår koppla vissa ljud till positiva upplevelser. Nelson vet mycket väl när mat vankas på morgonen. När det rasslar till i mastskålen vid 6-tiden, då reser han sig så sakteliga, stretchar och släntrar nerför trappan från sin sovplats på övervåningen.

Det går aldrig fort eftersom Nelson är begåvad med husses norrländska eftertänksamhet vilket innebär att det kan ta lång tid mellan tanke och beslut men när beslutet väl är fattat, då gäller det.

Ett annat ljud som Nelson lärt sig är mattes glassmaskin och när glasstillverkningen går in i slutskedet då ser han till att vara på plats eftersom han alltid får det sista skrapet ur glassbehållaren på en sked (se bilden).

Han intar dock inget förrän han fått höra ordet " Varsågod"! Detta lärde sig Nelson fortare än husse. Det kunde nämligen hända att jag hällde upp mat i hans matskål och sedan snabbt sökte fast mark (en stol) att sitta på. Då satt Nelson kvar vid sin matskål intensivt sökande min blick för att få höra OK-ordet "Varsågod". Nu har även jag lärt mig.

Vaknar nöjd trots att regnet öser ner

Varför denna rubrik. Jo, av det enkla skälet att jag igår klippte gräset. Just detta är för övrigt en av de saker jag fortfarande klarar av att göra som de flesta andra och lika bra nu som jag själv kunde före 2001-06-26. För 4 år sedan, när vi fortfarande hade sommarställe, stod jag till slut inte ut med att bara sitta på altanen och titta på när Darlingen klippte gräs i minst 4 timmar varje gång.

Vi lyckades hitta en Stiga åkgräsklippare av en modell som passar mig perfekt. Alla reglage på höger sida och rattkula gör att jag kan manövrera den utan problem. Att en dag som igår,den enda med sol och uppehåll denna vecka enligt prognos, själv kunna bestämma mig för att klippa gräset kändes som en gåva och inte alls som det "måste" som torde vara vanligast. Ibland kan självständighet i det lilla vara större än den självständighet och frihet världens nationer säger sig eftersträva.
Eller är det som någon uttryckt det att:
- Den stora friheten är sammansatt av många små friheter.
Att själv kunna klippa gräset är en av dessa små friheter för mig.

Ja, av detta förstår du att jag kan njuta av regnet som strilar när jag tittar ut vid 4.30-tiden denna morgon.