Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 15 oktober 2014

Pengar och idrott

 22:- för en VM-final. 260:- i dagens penningvärde. 


Idrotten har tenderat att allt mera styras av ekonomiska överväganden. Fotbollen är en av de sporter där det förekommer absurda summor.  Både vad gäller övergångssummor, spelarlöner, biljettpriser och kostnader för arenabyggen, t ex Friends arena. Detta har  medfört att publik och fans numera måste göra stora ekonomiska uppoffringar för att ha råd med sin favoritsport. En toppklubb som valt motsatt väg och "belönar" sina trogna fans är Borussia Dortmund.
Detta  innebär bl. a. att engelska fotbollsfans nu hellre reser en weekend till en match i Dortmund då resa, boende och biljetter inte kostar  mera än att gå på en match i Premiere League. Här är en lista över biljettpriser i PL.

I fotboll brukar man tala om f f a hemmapubliken som den "12:e spelaren". Frågan är hur långt klubbarna är beredda att gå för risken att tappa den "12:e spelaren".