Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 2 juli 2010

En byrå från himlen och fotbolls-VM är slut för Ghana

Uruguay - Ghana och straff för de senare i matchens sista sekunder. En straff som missas. Snacka om dramatik. "En skänk från ovan" uttrycktes det av en av kommentatorerna. Ja, eller "en byrå från himlen" som det också kan uttryckas. Efter mycken dramatik så stod Uruguay som segrare efter förlängning och straffavgörande.

"The black stars" från Ghana försvann på det grymmaste sätt ur turneringen. Med dem är också Afrikas hopp borta. Undrar hur Asamoah Gyan känner sig när han vaknar upp i morgon. Och hur är stämningen i Accra just nu. Grymt.

Uruguay vinner VM och Diego Forlan avgör. Inte helt fel om det blir så tycker jag.

Politik, politik, politik !

Det är intressant att i dessa dagar följa de politiska partiernas kamp för framgång i höstens val. Med Almedalsveckan i antågande och bl. a. Kd:s riksting i Örebro på agendan så överöses vi av tankar, målsättnigar, förhoppningar och löften inför framtiden.
Jag tycker att det är intressant att försöka utröna vad det sagda står för. T. ex. Kd:s 13 steg för ett mänskligare Sverige:
1 låt familjen bestämma mer - Visst, familjen är ju helig för Kd, men inte alla familjer är idealiskt sammansatta eller ens förmögna att bestämma själva, så här behövs omfattande stödinsatser.
2 äldre har rätt till respekt - Yngre också, hoppas jag.
3 tryggare vård utan köer - Självklart. Är vårdapparaten verkligen så ineffektiv att detta kan kramas ut ur nuvarande resurser eller blir detta bara en from förhoppning?
4 alla som kan ska få jobba - Och få lön.
5 fler företag ger fler jobb - Visst är det så.
6 ingen ska behöva vara rädd - Håller med, men... Kanske lika bra att slå till och lagstifta mot rädsla.
7 tryggare barn lär sig mer. - Absolut, och här ska det satsas kraftfullt.
8 eget sparande är också välfärd. - Tveklöst. Förutsatt att man har nåt att spara av.
9 välkommen till Sverige. - Visst, vi behöver influenser från övriga världen.
10 samhället är större än staten. - Och....
11 kultur är livsviktigt. - Ja, i alla fall viktigt. Livsviktigt är tak över huvudet och mat på bordet varje dag.
12 en stark röst i världen. - Ja visst, men det bestämmer vi ju inte enbart själva.
13 tänk på nästa generation. - "Tänk långsiktigt" är något som all offentlig verksamhet skall präglas av.

När jag läser mina egna kommentarer så märker jag att jag tar de 13 stegen på allvar men raljerar så smått över några av stegen. Förutsatt att jag rätt förstått varje steg så sympatiserar jag med den bakomliggande tanken bakom varje steg.

Visst är de 13 stegen en jättebra grund att stå på, en viljeinriktning som ett politiskt parti behöver, men..Politik får inte bara bli slagord, affischer och tryckta T-shirts. Den verkliga politiska gärningen är ju genomförandet, att det blir som man säger. Det är också först då som den vanlige medborgaren märker av politiken i sin egen vardag. Vid köksbordet, på jobbet, etc.
Att ha dessa höga ambitioner som de 13 stegen ger uttryck för kräver väl skolade, kloka och förnuftiga partiföreträdare, inte partiarbetare som springer omkring med tryckta T-shirts med de 13 stegen.
Jag hoppas att motivationen, drivkraften och uthålligheten står i paritet med den i de 13 stegen uttryckta ambitionen och önskar Kd lycka till i sitt arbete. Lyckas dom så kommer vi onekligen att leva i ett mycket bättre och mänskligare Sverige.

Polisen släpper fantombildernas Fantombild

Den vandrande vålnaden, Dragos, Mr Walker, Fantomen. Ja, kärt barn har många namn, men hur ser han ut egentligen? Måhända som den fantombild som polisen nu släpper.
Kanske är det förenat med fara att alltför exakt visa Fantomens ansikte då det sägs att "den som ser Fantomens ansikte dör en fasansfull död". Men, å andra sidan, Polisen förväntas ju klara av farofyllda miljöer och situationer. Eller gör dom det?
Den frågan bör ställas till justitieminister Beatrice Ask när hon i sommar turnerar med sin rosa husvagn.

Våra sommargrannar är på plats


Varje år vid den här tiden kommer våra fyra sommagrannar till sin hästhage. När jag nu i arla morgonstund åker med min elbil ner till postlådan för att hämta morgontidningen så beskådar dom mig på avstånd med både nyfikenhet och skepsis. Jag undrar om dom noterat att min elbil är något nytt som dom måste lära känna innan dom vågar sig fram till stängslet vid vägen. Tidigare har jag ju åkt i min betydligt mindre elmoppe. När Nelson och matte går på promenad så kommer dom fram och "hälsar" men det "ekipaget" känner dom ju igen sedan i fjol. Jag får väl avvakta några dagar till och se om dom även kommer fram och "hälsar" på mig. Annars får jag väl göra sällskap med Nelson och matte. Oaktat vad som händer så är dom ett mycket trevligt inslag i sommarbilden.