Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 16 oktober 2011

Ostprovning

Igår kväll hade vi ostprovning. Sju olika ostar testades och betygsattes.Jag hade skrivit ihop en kort historik om varje ost med ursprungsland, tillverkningsprocess etc. Här ser du de sju ostarna, tre med tillbehör, fyra utan.
Ostarna vi provade var:
- Cados, en opastöriserad komjölksost från Normandie. Den får sig bl. a. ett rejält bad i Calvados under tillverkningsprocessen.
- Delice de Bourgogne, en härligt krämig fransk färskost.Provades oxå med jordgubbar.
- Bitto, en ost som tillverkas i de Lombardiska alperna i Italien. Når full mognad efter sex års lagring och den enda ost i världen som kan lagras mer än tio år.
- Gruyere, en schweizisk läckerbit som tog guld i ost-VM 2008.
- Pecorino sardo, en pastöriserad fårost tillverkad på Sardinien och lagras i minst åtta månader. Provades oxå med Balsamico.
- ekologisk Blå Kornblomst, tillverkad av Gedsted mejeri i Danmark. Provades oxå med plommonmarmelad.
- Epoisse, tillverkades första gången under senare medeltiden av Cisternmunkar på ett kloster i Dijonområdet. Den försvann under andra världskriget men återkom i mitten på 50-talet.

Högsta betygen tillföll Cados och Gruyere. Lägst betyg tilldelades Bitto och Epoisse