Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 15 oktober 2010

Polisen, hallå, hallå !

Polisen synes ha problem i sin organisation. Här är tre exempel:

- den kvinnliga larmoperatören som säljer telefonsex

- polischefen i Örebro som snodde en halvpanna whisky på Systembolaget
Ingen av dessa båda verkar heller speciellt bekymrade över sitt handlande.

- Örebro har under det senaste året varit en otäck och osäker stad för kvinnor då 25 kvinnoöverfall förblivit ouppklarade. I söndags skedde tre nya överfall och på måndagen kunde polisen gripa en misstänkt som nu häktats för ett flertal av överfallen och också erkänt en grov våldtäkt.
Det bekymmersamma i detta ärende för polisen är inte bara att brotten förblivit ouppklarade under lång tid. Minst lika besvärande är att polishuset verkar läcka som ett såll då viktiga uppgifter från utredningen finns i media innan polis eller åklagare gått ut med uppgifterna. Uppgifter som polis och åklagare dessutom uttryckligen sagt att man inte vill kommentera.

Varje organisation består av ett antal individer och det räcker att en enda individ tycker sig kunna köra sitt eget race och gå vid sidan av regelverket för att hela organisationen skall komma i gungning, en hel yrkeskår kunna bli ifrågasatt och kollegor felaktigt bli misstänkliggjorda.

Inte bra. Polisen bör få koncentrera sig på att lösa brott och inte behöva ägna sig åt spaning i de egna leden.

Smart drag av SJ

SJ lovar ju en bättre och säkrare trafik kommande vinter. Kan det vara skälet till att man redan idag ställer in massor med tåg . Jag menar, börjar man jävlas redan nu med resenärerna då är dom lagom luttrade till den vargavinter som vissa förutspår. Då kan dom alltid tröstas med:
- kom ihåg hur det var den 15 oktober.

Nu när man bestämt sig för att kontrollera tågen riktigt noggrant så kommer säkert ett under lång tid eftersatt tågunderhåll i dagen. Med påföljd att ytterligare tåg får tas ur trafik och tågkaoset 2010 är ett faktum.

Tågministern Åsa Torstensson har ju redan fått gå så nu är det väl SJ:s ledning som kommer att sitta löst.

Jag är oerhört glad för att jag inte längre åker tåg.

En ljuvlig höstdag

Idag är en av dessa obetalbara höstdagar när man plötsligt glömmer bort annalkande mörker och kyla. C:a + 5 grader, klarblå himmel, strålande sol och vindstilla. Ja, då måste jag bara ta mig ut till elbilen och åka en runda på tomten för att skåda hur trädgården sakteliga går in i höstdvala och senare vintervila. Det är varje år lika fascinerande att tänka på den förändring som sedan alltid sker och når sin kulmen i juni-juli nästkommande år. Grinden symboliskt på glänt för att välkomna kommande vinter ( må den vara vänligare än den sistlidna ) och så småningom våren och sommaren.
En björk kan vara vacker även i oktober

I denna ljuvliga väderlek så ville t o m Buddha följa med mig ut. Snart går både han och jag till vintervila. Grillen där borta i hörnet ser jag mig redan sittande vid någon gång i maj 2011. Purjolöken står fortfarande emot kylan och kan ännu skördas dagligen om så önskas. Det är en sann gåva att ha egna grönsaker och kryddor att skörda. Kan man dessutom köpa lokalproducerade matvaror så behöver man sällan fundera och oroas över vad maten kan innehålla.
Vårt underbara växthus har gjort sitt för i år och kommer i helgen att förberedas för vintervila.

Poolen har sedan länge gått till vintervila. Lika bra det då det är mera arbete än nöje med pool på dessa breddgrader.

Starkt beslut av Tomas Bodström

Tomas Bodström hoppar av Riksdagen. Det tycker jag är ett starkt beslut. Det kan jag tycka även om jag inte ofta delar hans åsikter. Det måste ändå vara rätt att sätta familjen före riksdagsuppdraget. Den praxis som Riksdagen har för att bevilja ledigheter verkar inte vara uppdaterad utan hemmahörande någonstans anno dazumal.

Vilken typ av riksdagsledamöter vill vi ha ? är en fråga jag ställer mig m t p den storm Bodströms ledighet orsakat. Ena stunden upprörs vi av att papporna inte tar tillräckligt stor del i barnens uppväxt och i nästa stund stoppar vår Riksdag en ledamot att kunna göra just detta.

Risken är att det blir bara politikerbroilers i Riksdagen, de som sätter arbete och egen karriär i första rummet och reducerar familj och andra av livets väsentligheter till något sekundärt. Betänk att det är dessa personer som sedan ska ta alla beslut som påverkar vanligt folks vardag. Dom kommer med den utvecklingen snart inte kunna ens stava till "vanligt folk", än mindre förstå hur dom lever och deras behov. Något som man redan idag har stora svårigheter med.

Dubbla budskap av Reinfeldt

Regeringskansliet blir allt dyrare. Utan bedövning så utökar Reinfeldt sitt regeringskansli. Nu är kostnaden 7 miljarder per år. Jag berörde i inlägg 20100930 detta slöseri och denna nonchalans mot det övriga samhället som förväntas spara och stå för återhållsamhet.

Räcker inte ministerposterna till så inrättas frimodigt ett nytt departemente. Om någon nära medarbetare slutar/vill gå/får gå så uppstår raskt behov av en ny tjänst väl lämpad för denne.

Man ska förvisso inte blanda äpplen och päron men jag kan inte undgå att koppla detta slöseri till mitt inlägg igår om att Försvaret sparkar drygt 400 anställda som inte när som helst är villiga till utlandstjänstgöring.

Det är uppenbarligen skillnad på folk och folk.

Dessutom, större är inte nödvändigtvis detsamma som bättre.