Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 1 juni 2018

Oj då, jag har läst en bok igen

Björnstad
Min första ljudboksupplevelse.


Inte läst, men lyssnat. En av mina allra första bloggvänner läser mycket och skriver ofta om böckerna på sin blogg marinasbay. För en tid sedan skrev hon om boken "Björnstad" av Fredrik Backman på ett sätt som gjorde mig intresserad. Det brukar gå lång tid mellan mina läsperioder men nu kände jag att det var dags igen. Ett av motstånden som jag måste överbrygga är att det är svårt för mig som "enarmad" att läsa och bläddra i en bok. Av den anledningen beslutade jag mig för att för första gången testa en ljudbok i stället. Sagt och gjort, nu är boken avslutad.

Björnstad är en liten ort "in the middle of nowhere",  en ort på dekis. Ekonomin är usel, arbetslösheten hög och framtidstron låg. Livsnerven är ishockey. När invånarna samlas i ishallen till match får de ändå uppleva en strimma av hopp . Juniorlaget är den tunga pjäsen och om laget lyckas, i semifinal i Junior - SM när boken börjar, så ser alla en ljusnande framtid för denna gudsförgätna ort. Kort sagt, juniorlaget är Björnstads framtid.

Nu har jag lyssnat klart på "Björnstad" och gillade det jag hörde. Här finns mycket att ta till sig, ibland t o m lite för mycket. Jag gillar böcker där det finns ett antal karaktärer som jag får lära känna grundligt och därvidlag fick jag mitt lystmäte uppfyllt med råge.  Jag har inte läst något av Fredrik Backman tidigare, men det kan tveklöst bli mera nu. 

Han har ett språk som tilltalar mig och tecknar fascinerande personporträtt där igenkännandefaktorn är hög.  Han lyckas på ett utmärkt sätt balansera mellan humor och allvar och ett antal gånger fick jag svälja en gång extra när ett skratt var på väg. Boken tar tag i mig och lockar fram de mest divergerande känslor. 

Sammantaget  en härlig läsupplevelse. Tveklöst en bok i tiden. En bok för unga, en bok för vuxna, en bok för alla. En viktig bok.

PS När jag kommit en bit in i boken så tyckte jag mig känna igen Björnstad. Har jag varit där och finns Björnstad i verkligheten? Orter på dekis in the middle of nowhere finns det ju gott om, men vilken ort var det som poppade upp i mina tankar? Jo, en ort med liknande namn som jag aldrig på riktigt besökt, men råkade passera igenom under en bilutflykt  D och jag gjorde i fjol. 

Orten jag tänkte på heter Björneborg, belägen mellan Kristinehamn och Degerfors. När vi passerade genom Björneborg så blev jag först överraskad av att ett så pass stort samhälle plötsligt uppenbarade sig där mitt i skogen. När jag sedan såg en "huvudgata" genom ett centrum som  dominerades av tomma f d butikslokaler blev jag smått melankolisk  och uppenbarligen stannade den melankolin kvar i min minnesbank och väcktes ånyo till liv av Björnstad.