Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 31 maj 2011

Sköna maj, välkommen


Sköna maj, välkommen
till vår bygd igen !
Sköna maj, välkommen,
våra lekars vän !
Jag tyckte det var alldeles nyss jag nynnade dessa rader, men det var alltså mera än en månad sedan. Så trist att redan ha nått slutet på vad jag tycker är årets bästa månad. Månaden då vi definitivt kan säga adjö till kyla, snö och bistra vindar. Månaden då naturen vaknar och både den och jag väcks till nytt liv igen. Månaden då jag fyller år och får äntra min åkgräsklippare för första gången. Månaden som tar slut idag.

Juni, juli, augusti och september återstår ju även i år. Sommaren har bara börjat. Skönt!

Lettland som ekonomiskt föredöme

Denna rubrik trodde jag inte jag skulle skriva någon gång, men det ekonomiska stålbad Lettland valde att gå igenom i finanskrisens spår ser faktiskt ut att vara något att ta efter. Just nu för Grekland.
Jag var under 90-talet ansvarig för ett SIDA-projekt som syftade till att stödja och utveckla ett ungdomsfängelse i den lettiska staden Cesis. Jag tycker nog att vi lyckades rätt bra med att föra utvecklingen framåt under de år vi var aktiva där. Men så var också förhållandena eländiga när projektet startade, så det kunde väl egentligen bara gå i en riktning. Under många besök i Lettland så kunde jag se en positiv utveckling inte bara i det aktuella fängelset utan även i det lettiska samhället i övrigt. Därför tyckte jag att det var särskilt trist när jag efter den ekonomiska krisen kunde se ett Lettland i fritt fall. Desto trevligare att nu kunna läsa att man faktiskt tagit sig ur krisen på ett föredömligt sätt.