Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 2 december 2009

Svensk sjukförsäkring förvandlad från trygghet till cynism

I dagens DN står att läsa om hur kroniskt sjuka cancerpatienter i väntan på döden tvingas ut på arbetsmarknaden. Vad jag tycker om detta ? Ja gissa. Detta är så korkat och människofientligt så jag finner inte ord. Kan man sova gott när man är delaktig i att skapa regler som dessa och fatta beslut i enlighet med reglerna ?

Jag har tidigare berört hur farligt det är när vi människor slutar tänka och bara gör som vi blir tillsagda, oavsett hur urbota dumt detta är. Heder åt artikelförfattarna från onkologkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset som ändå säger ifrån. Tråkigt att det skall behövas en artikel på DN Debatt för att frågan ska få genomslag. Men det är klart, arbetslinjen är ju helig och då finns förstås inget utrymme ens för den minsta mänskliga hänsyn.

Dålig tajming av Barack Obama.

Med en dryg vecka kvar till utdelningen av Nobels fredspris i Oslo skickar pristagaren Barack Obama 30 000 nya amerikanska soldater till kriget i Afghanistan.

Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas den som "hafva gjort menskligheten den största nytta". Barack Obama får ju priset för att ha skapat ett nytt klimat i internationell politik och kanske är det den största nyttan i dagens politiska värld.

Krig är ju tänkta att vinnas så kanske måste vi därför acceptera utvecklingen i Afghanistan, eller..... George W. Bush sade efter 11 september att de skyldiga skulle rökas ut ur sina hålor och fångas döda eller levande. Nu gick inte inte riktigt så och därför fortsätter upptrappningen i Afghanistan. Inte särskilt fredsskapande. Åtta år av upptrappat våld borde vara bevis nog för att fler soldater inte skapar fred.
Vad är då alternativet ? Ja, USA kan förstås inte från ena dagen till den andra lämna landet, men en tidplan, en dialog med de moderata krafter som finns och omflyttning av de enorma resurserna från militära till civila insatser för att ge afghanerna en möjlighet att själva skapa sin framtid. Det vore önskvärt.