Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 30 maj 2012

Bluffen som gick hem


Läser en artikel om svensken som lyckades bluffa sig igenom alla kontroller och utan ett giltigt flygcertifikat blev en uppskattad pilot. För två  år sedan sprack bubblan som då hade hållit i 13 år. Jag kommer på mig själv med att inte bli särskilt upprörd över bluffen utan mera fascinerad över hur det var möjligt att flyga utan certifikat i 13 år, göra c:a 10.000 flygtimmar,  3.500 starter och landningar och transportera c:a 1 miljon passagerare. Vad betyder det?  Inte mycket. Jag känner mig inte moraliskt förtappad över att vara så överseende med  denna superbluff. Jag upprör mig nog mera över den slappa kontrollapparat som gjort bluffen möjlig.

Historien visar oxå att är du tillräckligt smart och målmedveten så är det mesta möjligt. Ju osannolikare och mera högtflygande (!) bluff, desto större chans att lyckas. Tänk bara på Bernie Madoff. Då blev jag däremot riktigt upprörd. Både på Madoff och den obefintliga kontrollen.
Hur många högtflygande bluffare går dagligen omkring  i det etablerade samhället månntro?