Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 13 januari 2010

Uppvisning i empatisk impotens

Kvällens "Uppdrag granskning" gav en skrämmande inblick i hur det nya sjukförsäkringssystemet i Försäkringskassans händer kan slå när individen lyfts bort ur sammanhanget och allt bara handlar om regler, praxis och tidsgränser som måste hållas.

Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M)stod ånyo för en uppvisning i empatisk impotens. Jag förvånas varje gång han ställer upp till försvar för regeringens människofientliga politik och försöker krysta fram något begripligt till oss som lyssnar.Att Axén sedan skyller ifrån sig genom att, som i detta fall, slå på myndigheten och den lokale chefen gör inte saken bättre. Ynkligt.

Vad gårdagens inslag vidare visar är hur fel det kan bli när Fk:s nya organisation glömt bort individen och bara tar hänsyn till ärendeslag. I detta fall innebar det att den försäkrade samma vecka fick två motstridiga beslut från samma myndighet,representerade av den lokala Försäkringskassan i Borlänge ang. sjukpenning och en nationell enhet i Falun ang. sjukersättning. Beslut som fick katastrofala följder.

SEB - där vill jag inte vara kund

Trots ett uselt år resultatmässigt kan SEB dela ut bonusar som överstiger den väntade vinsten för 2009. Och aktieägarna riskerar att snuvas på utdelning. Hur är dylikt möjligt ? Vad tänker bankledningen med ?

För mig, som klarar mig bra med vardags- och familjeekonomisk kunskap, så framstår SEB:s bonusblindhet som fullständigt obegriplig. Gång på gång utmärker sig just SEB när det gäller omotiverad bonusutdelning.

Är det här vd:n Annika Falkengrens bästa sätt att profilera sig som kvinnlig chef?
Eller vill man visa att man står över alla andra så att man helt enkelt kan strunta i regeringens signaler. Dessutom provocera Mats Odell och Anders Borg. Är det den primitiva sanningen på maktens höjder ?