Oftast så saluförs rubriken för att visa att i USA har alla möjligheter, möjligheter att uppfylla sina innersta drömmar. Tyvärr har USA också en baksida som mera sällan saluförs. Inte minst finns skäl att ha synpunkter på rättsväsendet i denna frihetens högborg. Avskräckande exempel på hur detta kan fungera är alla de barn och ungdomar som döms till långa fägelsestraff, ibland t o m oskyldiga. Ett aktuellt skrämmande exempel på detta är följande: Thaddeus Jimenez var 13 år när han greps för ett mord han inte begått. Han tillbringade 16 år i amerikanskt fängelse innan domen revs upp och den skyldige greps. Förra veckan frigavs Jimenez, bestulen på 16 år av sitt liv.
Jimenez antas vara den yngste som dömts för ett brott och senare frikänts i USA.
Han ställdes inför rätta som vuxen och dömdes till 45 års fängelse, trots att en medbrottsling vidhöll att en annan tonåring var den som skjutit och att polisen fick ett band där tonåringen erkände.
I det amerikanska rättsväsendet framkommer inte sällan uppfattningen att rättvisan haft sin gång och lagstiftningen fungerat bara någon blivit dömd. Att det alltid är rätt person som dömts blir då underordnat.
Det finns färska rapporter om att 2 225 personer som är 17 år eller yngre har dömts till livstidsstraff utan möjlighet till villkorlig frigivning.
USA har totalt mer än 2,3 miljoner människor i fängelse. Antalet fångar motsvarar 762 fängslade per 100.000 invånare. Att jämföra med Rysslands 627, Englands 151, Frankrikes 91, Tysklands 88, Kanadas 81 Japans 63 eller Sveriges 61.
USA:s baksida är något som de som kommer dit som turister eller tillfälliga besökare antagligen aldrig ser något av. Men den existerar , gömd från allmänhetens blickar.