Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 4 januari 2014

Arkitektur och natur


Fallingwater.Jag tittade igår kväll på en dokumentär i SVT 2 som handlade om Fallingwater som är
 ett av världens mest kända hus och ligger inbäddat i skogen i Pennsylvania i USA. Villan, även kallad Edgar Kaufmann house (ursprungligen privatbostad) är idag museum i Bear Run, Pennsylvania. Fallingwater ritades av arkitekten Frank Lloyd Wright 1935-1939.

I dag räknas huset som ett "måste" för alla som är intresserade av arkitektur. Det finns t.o.m. som byggsats i Lego.  Fallingwater är ett utmärkt exempel på när det perfekta paret av beställare (Edgar Kauffman) och utförare (Frank Lloyd Wright) möts. Då kan "ljuv musik" uppstå.  Fallingwater tycker jag visar på en fantastisk samklang mellan natur och arkitektur. Vart efter programmet fortskred så tänkte jag: Varför blev jag inte arkitekt?

Det var fascinerande att följa den spännande historien bakom tillkomsten av detta fantastiska bygge. Ja, jag blev så betagen så  i morse när jag vaknade så  kände jag mig genast manad att skriva detta inlägg.