Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 20 april 2010

Att resa i askmolnets skugga

Har nyss haft kontakt med våra närstående som hade oturen att befinna sig i Barcelona när Eyjafjallajökull startade sin aktivitet. Med alla flyg inställda så har dom nu åkt buss och tåg genom Frankrike där bekanta mött upp med bil och man har nu passerat Hannover på väg hemåt. Ingen njutbar resa men ändå på väg i rätt riktning om än dryga 100 mil kvar att åka.

Var det så här även för mina närmaste ?

Rubricerade fråga ställer jag mig när jag läser Jim Fricks fru Åsa formulera tankarna när hon nu börjar se en ljusning efter Jims vådliga olycka på Solvalla den 10 mars.

Det jag i efterhand fått berättat för mig efter min stroke den 26 juni 2001 stämmer väl överens med vad Åsa Frick skriver om hur tillvaron kan te sig för en nära anhörig när det obegripliga hänt, livet på ett ögonblick förändrats och man själv inget kan göra. Mera än att vänta. Och hoppas.

Nyttigt med perspektiv på på askmolnet

Det mesta vi läser i tidningarna som en följd av Eyjafjallajökulls aktiviteter handlar om hur otursförföljda människor är som inte kommer iväg på sin resa, som blivit kvar och nödgas stanna ännu en tid på semestermålet eller som fått skumpa fram i buss eller annat fordon för att komma hem. Eller som betalat 38.000:- för en taxiresa från Barcelona till Sverige. Då är det nyttigt att bli varse att andra människor i vår värld drabbas betydligt värre. Som så ofta är det människor som redan har det svårt och lever på marginalen.

Kvinnliga företagare vs Försäkringskassan

När bra saker händer i livet, då får du också kraft till att lösgöra dina goda ideer. Ja, så tolkar jag att så många som 21% av kvinnliga företagare startar sina företag under mammaledigheten.
Det är väl alldeles utmärkt och borgar för fler kvinnliga företagare. Men kanske är det för bra. Försäkringskassan ser nämligen detta som ett regelbrott. Försäkringskassan har förvisso en uppsjö regler att följa, varav många idiotiska, men jag hoppas att dom någon gång tänker till och inser det kontraproduktiva i stora delar av regelverket.
Finns de dessutom inte en bred politiskt vilja att se flera kvinnliga företagare ? Det är bra om den ena handen vet vad den andra gör.