Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 19 augusti 2011

Fotboll avgörs vid sidan av planen

Det börjar vila ett löjets skimmer över världsfotbollen. Kanske f f a i Spanien där trätan mellan Barcelona och Real Madrid ständigt tar sig nya former.

Vad kan man tycka som fristående fotbollsälskare? Vad man vill förstås.

Jose Mourinhos för betraktaren tidvis barnsliga, aggresiva och fåniga beteende är en medveten strategi tror jag. Idag handlar det inte bara om att besegra motståndaren på planen. Nej, du ska tillintetgöra din opponent så att han/hon inte kan prestera sitt bästa på planen.

Förlöjliga, irritera och stressa. INTE styra, passa och pressa. Visst har fobollen förändrats.

Nya årstider innebär nya måltider


Då det ikväll inte är aktuellt med middag i växthuset, +15 och regn, så blir det som starter i stället en spännande lunchrätt i köket.
En lunch bestående av kokta haricot verts i sallad med vitlökscreme och krondill. Där till ett bröd med blåmögelost och fikonbalsamicocreme.

Michele Bachmann är en ny Sarah Palin

Jag skrev för två dagar sedan ett inlägg där jag jämförde republikanernas nya gunstling, Michele Bachmann, med Sarah Palin. Minsann ser det inte ut som att Bachmann redan spelar i samma division som Palin, politikens gärdsgårdsserie. Hon bjuder nu på återkommande grodor, den senaste är att hon varnar för Sovjetunionens framväxt.

Är det så svårt att förstå att jag har svårigheter att ta amerikansk politik på allvar?
Och att jag därmed har svårt för USA över huvud taget.

Med Bachmann som president vet jag i a f vad vi ska varna för.

Det är mycket som bara är möjligt i det stora landet over there.

Centern söker profilfrågor

När Centerpartiet står inför val av ny partiledare efter Maud Olofsson så passar man oxå på att skaffa sig profilfrågor. På annat sätt kan väl inte tolkas att C nu vill att 50 procent av all vård i landet ska vara privat.

Jag tror att det är ett smart grepp. Att profilera sig i en fråga som man inte tidigare är så förknippad med. Dessutom på ett område som vi alla på något sätt berörs av.

Själv tycker jag att tanken är bra. Min egen erfarenhet av sjukvård har blivit rätt omfattande under senaste 10 åren och tveklöst är det så att de privat drivna inrättningar som jag besökt är vida överlägsna den allmänna vården. Huruvida dom är duktigare på det rent medicinska är jag inte kunnig att bedöma men det jag kan bedöma är hur jag bemöts och omhändertas som patient. Där är de privata vårdgivarna som sagt vida överlägsna.

Goda exempel på detta är Lekebergs vårdcentral och Läkargruppen i Örebro som båda drivs av Capio.

Motsatsen och det svartaste exemplet är Landstingsdrivna Karla vårdcentral i Örebro. En sjukvårdsinrättning som präglas av nonchalans och patientförakt. Flertalet personal där synes tro att vårdcentralen i första hand finns för deras egen skull och att det är förbjudet att le på jobbet.
När jag för några år sedan fortfarande var på krigsstigen så påtalade jag detta i ett skarpt brev till ansvariga vid vårdcentralen. Självklart fick jag inget svar och eländet synes bestå då jag har dagsfärsk information om att Karla vårdcentral inte bättrat sig det minsta.