Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 11 mars 2010

Fri efter avtjänat straff, eller ?

Ska man låta f d kriminella som avtjänat sitt straff genomgå den teoretiska delen av en utbildning men sedan stoppa dem att genomföra nödvändig praktik för att kunna få ut examen ? Ja, den öppningen vill Uppsala Universitet ge till företag och myndigheter som tar emot studenter för praktik på hälso- och sjukvårdsutbildningar.

I mina ögon är detta ett avancerat hyckleri från samhällets sida som dessutom går stick i stäv mot den kriminalvårdspolitik vi säger oss driva i Sverige.

Förutom den rent moraliska aspekten av detta så kan jag också fråga mig vad meningen i så fall är med att satsa stora resurser på rehabilitering av dömda om man sedan efter frigivning kan "döma" dem igen.

Att det sker en extra noggrann prövning till vissa yrkeskategorier är rimligt men då ska samhället spela med öppna kort hela vägen.

Nej, lägg hellre extra kraft på att sortera bort de rötägg som, utan kriminellt förflutet, visar sig livsfarliga i t ex sitt utövande av läkaryrket.

Grekland på dekis

Det frestar på att se Grekland och grekerna lida i dessa dagar. Jag som älskat och älskar detta land allt sedan mina första besök där på tidigt 70-tal. Aldrig någon gång har jag varit besviken efter ett besök i Grekland, oftast på någon av dess många underbara öar.
Ljuvliga och rogivande miljöer att vistas i och vänliga människor har jag mött vart än jag varit.

Hur kan det då gå så illa ? Ja, svaret är väl att politiker av tvivelaktig sort finns oavsett vad dess väljare står för. För nog är det väl ändå så att Grekland varit föremål för många års vanstyre. Nuvarande premiärminister Giorgos Papandreou är son till Andreas Papandreou och sonson till Georgios Papandreou, båda tidigare premiärministrar, men inte ens detta verkar borga för stabilitet. Kan det möjligen vara tvärtom, "familjestyren" är i längden farliga. Lika farliga som många andra självsvåldiga dynastier blivit genom historien.
Dessutom, oket av att någon gång ha styrts av en militärjunta tar lång, lång tid att skaka av sig. Nu synes ju även Spanien och Portugal vara på väg nedåt.