Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 26 augusti 2014

Kött eller inte kött?


Den "gröna idyllen" är inte alltid den
miljövänligaste, men ändå den djurvänligaste.
Frågan i rubriken är inte helt lätt att svara på. Ännu mindre efter att jag igår kväll sett  "Vetenskapens värld" i SVT2. Veckans avsnitt handlade om köttets påverkan på miljön och en del av svaren var överraskande.
När jag för några år sedan slutade äta kött så handlade det inte så mycket om miljön utan jag hade helt enkelt tröttnat på köttskandalerna och att jag aldrig kunde vara säker på vad jag stoppade i mig. Även ur miljösynpunkt så känns nu mitt beslut helt rätt. Åtminstone om jag ska tro vad läkaren och journalisten Michael Mosley levererade i gårdagens program.

Jag saknar aldrig kött numera och har hittat en fullvärdig och välsmakande kosthållning där inga köttprodukter ingår. Det finns nog all anledning för  världens befolkning att dra ner på sin köttkonsumtion. Som väntat äts mest kött i USA med över 120 kg/person och år. Australien och Nya Zeeland ligger närmast efter USA. Motsvarande siffra för Sverige är 80 kg/person och år.
Även köttmyntet har, minst,  två sidor med varierande intressen så som konsument är det svårt att veta vad som är "rätt" då vi sällan sitter inne med hela bilden. Men, det är aldrig fel att lära sig mera.