Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 4 februari 2010

Liza Marklund - författare eller plagiator ?

Intressant hur författare kan ha tankar i sitt huvud som leder till snarast plagiat av vad någon redan skrivit. Liza Marklund har i sin och James Pattersons "Postcard killers" landat i samma tankesekvens som Klas Östergren när han skrev " Den sista cigaretten ".
Det är förstås oundvikligt att som författare inte ta intryck av sin omgivning. I det ligger ju själva författeriet. Men att ta så stort intryck så att man snarast kopierar en samtida författarkollega och landsman, ja det upplevs förstås som märkligt.
Minst lika märkligt är att ingen bokrescensent upptäckt likheten. Läser dom hela böckerna eller gör dom som Maria Montazami gör i sin bokklubb. Läser resumén och hoppas att ingen ställer frågor.

Lars Ohly och trovärdigheten

Läser att vänsterledaren Lars Ohly sålt sin lägenhet på Ringvägen i Stockholm 3 ½ år efter förvärvandet med en nätt vinst på 600.000:- . Trogen sina ideal så säger han sig förstås vara missnöjd med vinsten. Ja, att den blev så stor förstås.
-Lars Ohly gillar inte att man kan spekulera i bostäder och göra enorma vinster.

- Lars Ohly gillar inte heller friskolor. Det hindrar dock inte att hans dotter går på en friskola.

- Lars Ohly gillar inte privata vårdalternativ. Detta hindrar dock inte honom från att låta genomföra en knäoperation på privata Sophiahemmet. Jag undrar om det var höger knä.