Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 18 april 2018

När tekniken tar över

Bildresultat för V A R= video assistant referees
Videodomare i arbete.
Inom bl. a. fotbollen  så testas i några ligor systemet med videodomare, (V A R= video assistant referees), vilket betyder att ett domslut kan ändras i efterhand, eller som i matchen Mainz-Freiburg i Bundesliga ett uteblivet domslut kan tillkomma i efterhand. Här blåste domaren till straff när  halvleken var slut och spelarna hade lämnat planen, men dom fick snabbt återvända för att straffen skulle slås. Den slogs i mål och Mainz kunde gå till halvtidsvila med 1-0.

Vad kan man då tycka om detta? Mycket förstås. Personligen så  har jag tyckt att systemet nog varit bra att ha vid f f a tveksamma målsituationer. Argentinas/Maradonas mål/ Guds hand mot England i VM-kvartsfinalen 1986 hade säkerligen dömts bort om VAR funnits.  Englands/Geoff Hursts 3-2 mål i VM-finalen mot Tyskland 1966 hade nog heller inte godkänts.
Bildresultat för guds hand maradona
Maradonas 1-0-mål. Stötte han in bollen
med handen eller inte?

Bildresultat för geoff hurst 3-2-mål
Geoff Hurst 3-2-mål Var bollen över linjen eller inte?


Frågan är nu hur långt vi ska låta det gå. Personligen tycker jag att vi ska akta oss för att låta tekniken ta över för mycket. Spelarna gör ofta misstag i matcher och det kan både vi och dom leva med. Vi bör nog fortsätta leva med att domare oxå kan göra misstag.

Vi får väl se vart vi landar när VAR-försöket utvärderats.