Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 15 maj 2009

Det är nåt sjukt med psykiatrin. Psykoterapi vs Läkemedel 0-0

Sveriges psykiatriker är på krigsstigen. Mot varandra. IGEN!
Två olika former av terapi står i var sin ringhörna.
I skottlinjen: socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för psykiatrisk vård - som alla tycks ha en åsikt om.
- Socialstyrelsen har tillfredsställt en primitiv opinion, säger Tomas Eriksson, specialist i allmän psykiatri.
- Jag är så arg! Jag är så fruktansvärt arg på alla medborgares vägnar! säger docent Tomas Eriksson, specialist i allmän psykiatri.
Framför allt är han arg på socialstyrelsen.
Allting började med att socialstyrelsen i mars i år presenterade sina nya, preliminära riktlinjer för depression och ångestsyndrom.
Slutsatsen: vid dessa diagnoser, som exempelvis social fobi och tvångssyndrom, bör sjukvården i många fall ge psykologisk behandling, framför allt kognitiv beteendeterapi, KBT. Alltså istället för läkemedel.
Tomas Eriksson har jobbat inom psykiatrin i 35 år.
- Jag är en skarp och vass motståndare till varje form av psykoterapi, som jag betraktar som vidskepelse, dundrar han.

Jag har arbetat 33 år i kriminalvård och som lekman har jag under de senaste 8 åren ägnat särskilt intresse åt området neuropsykiatriska funktionshinder, f f a dess koppling till missbruk och kriminalitet. En sak som frapperat mig under dessa år är de interna strider som experter på området ständigt upptas av. Påminns nu om detta när experter krigar om läkemedel vs KBT som bot vid vissa psykiatriska diagnoser. Det är väl inte konstigt att psykiatrin ständigt finner sig ifrågasatt när dess företrädare hellre ägnar sig åt akademisk tuppfäktning än slår sina kloka huvuden ihop för att föra utveckling och kunskap framåt.
Det är nåt sjukt med psykiatrin. Diagnosen är oklar. Botemedlet är okänt.

Åke Svanstedt lämnar ingen oberörd

Åke Svanstedt hade två hästar till start i Drottning Silvias Pokal. Svanstedt valde själv att köra förhandsfavoriten Mystical Ann men det skulle visa sig vara fel val. Mystical Ann tröttnade och Svanstedt insåg att den väntade segern skulle utebli.

Vann loppet gjorde storskrällen Mystic Lady U.S. och Robert Bergh till över 30 gånger pengarna. Tränare för den hästen är Åke Svanstedt.

Åke Svanstedt hade en perfekt position i rygg på ledaren.
Men med 300 meter kvar till mål bytte han position, flyttade ut ett spår, och hjälpte därmed stallkamraten som vann en miljon kronor.

Oj, vilket rabalder denna manöver orsakade. Inte blev det bättre av att Svanstedt direkt i TV tillstod att han bytte position bl a för att hjälpa Robert Bergh, d v s sig själv. När han insåg sitt misstag så blev han den gamle trulige och tjurige Svanstedt och vägrade intervjuv med TV 4:s Åsa Elmroth. Många rasar, bl a. Thomas Nilsson, och tankar på flera års avstängning kommer upp. Debatten är säkert inte slut med detta. Fortsättning följer.
Efter loppet blev Svanstedt hörd om styrningen av Åbys måldomarnämnd och efter förhöret valde nämnden fegvägen och lämnar över ärendet till STC:s disciplinnämnd.
Visst, Svanstedt har brutit mot regelverket men hur många gånger har inte det hänt att en kusk gjort en medveten manöver för att gynna en stallkamrat. Kanske inte i nåt av dom klassiska loppen men regelverket gäller ju i alla travlopp.
Detta visar på lite av travsportens dilemma, man silar mygg och sväljer elefanter.
Vad kan då göras åt detta. Ja, börja med att se över hela regelverket och verklighetsanpassa detsamma. För att helt undkomma en händelse som denna så skulle ingen tränare få ha mera än en häst i varje lopp. Vilka skulle tycka att det är OK ?
Ja, ja, debatten fortsätter och som vanligt är Åke Svanstedt den det blåser mest omkring.