Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 6 mars 2009

Mackdöden utarmar glesbygden

För mig som är uppväxt på bensinmack är det en dyster rubrik jag sätter. Men, tyvärr så ser verkligheten ut idag.
Glesbygden drabbas som vanligt hårdast.
Pumplagen, som skärpts nu i mars, innebär att alla mackar som säljer mer än 1 000 kubikmeter fossilt bränsle per år också måste tillhandahålla förnyelsebart bränsle. En sådan investering beräknas till minst 250 000 kronor.

En mackdöd som innebär att också mindre tätorter dör är olyckligt för en redan drabbad glesbygd.
Jag har berört glesbygdens, f f a Norrlands, utarmning tidigare och efterlyser politiska åtgärder men inget synes hända.
Ett exempel på att ekvationen är svår att få att gå ihop är Tapp, Icas bensinmärke. Det ska avvecklas men något annat märke har inte nappat och för en mackinnehavare är det omöjligt att ta över.

– Volymen här är för liten, så dörren verkar stängd för bensin. Men tyvärr kan vi inte sälja rörelsen heller, vi har inte råd med ­saneringen, säger en mackägare vars livsverk är på väg att gå i graven.

Gudrun Schyman-kärnfamiljens motståndare

Åren i rampljuset är över och då griper Gudrun Schyman efter varje halmstrå för att få lite massmedialt utrymme. Vad ska annars sägas om hennes intresse och glädje över att Linda Skugge ska skilja sig.
Det tycker Gudrun Schyman är bra.
- Något att glädjas över, skriver Gudrun Schyman på Newsmill.
Gudrun Schyman menar att Linda Skugge sedan 90-talet varit en av kärnfamiljens största beskyddare.
”I krönika efter krönika har hon kritiserat kändisar som skiljer sig och manat kvinnor (och män) att bita ihop, hålla ihop och jobba på”, skriver Gudrun Schyman på Newsmill.

Schyman är av den motsatta uppfattningen – och blev därför måltavla för Skugges attacker.
”Som talesperson för Fi fick jag ta emot en hel del medial skit för mina kritiska uttalanden om just kärnfamiljen. Krönikörer "rasade" - däribland bland annat Skugge och Marklund”, skriver Schyman.
Nu hoppas Schyman att Skugges skilsmässa är ett positivt tecken i tiden.
”Tänk om det är så att Skugges skilsmässa är ett tecken på att kärnfamiljtrenden håller på att förlora greppet, också inom kulturen? I så fall är det ett gott tecken. Något att glädjas över så här före 8 mars”, skriver Schyman.
Kärnfamiljtrenden ? Sedan när betraktas kärnfamiljen som en trend ? Som något övergående, något i tiden, något tillfälligt. Nej, jag tror att det är Schyman som håller på att förlora greppet. Både om tillvaron i stort, samhällsdebatten och sig själv. Står Fi för För(v)irrad ?