Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 16 november 2012

TV som "väckarklocka"


Våld i nära relationer


Text on background: "Real Fear Real Crime"
Under en tid har "Dr Phil show" på Sjuan handlat om "Domestic violence" och alla de kvinnor som utsätts för fysisk och psykisk misshandel, sexuellt våld och allehanda trakasserier. Så utbredd som denna brottslighet är så är det viktigt att uppmärksamma, lyfta fram och prata om dessa frågor. Oerhört många kvinnor världen över utsätts för detta våld dagligen. Eftersom huvuddelen av  våldet aldrig anmäls så är det viktigt med all uppmärksamhet som går att få för att få människor att "vakna".
I de flesta fall av våld i hemmet så är det oxå barn som bevittnar våldet och får ärr för livet. Dessa barn utgör sedan den starkaste riskfaktorn för att föra med sig detta våldsbeteende vidare till nästa generation.

Dessa angelägna frågor, alltför ofta nedtystade, kan nu följas i två olika program i TV 3, TV 3 Dokumentär på måndagar kl. 21.00 och  Stalkers på onsdagar kl. 21.00.   Ett mycket lovvärt initiativ tycker jag. Förhoppningsvis bidrar detta till att tystnaden bryts och människor som ser detta  våld i sin omgivning oxå vågar träda fram och säga ifrån och även kunna vara ett stöd för de utsatta kvinnorna.