Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 10 december 2011

Veckans fisk


Vi äter en fiskrätt minst en gång i veckan. Dagens fisk var en hällefilé med grönsaksragu. Utsökt!

Till det drack vi denna Chenin blanc, Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc (nr 2035), 69:-. Gott vin behöver inte vara dyrt.

Vart är EU på väg?


Ett A,B och C-lag är skapat. Förpackat i skärpta regler för medlemsstaterna och en ny mellanstatlig finanspakt. En byråkratisk koloss i kolossen. Ja, det är EU:s senaste bedrift.

De enda strategier som för närvarande skapas av EU är strategier för ekonomisk krishantering. Jag som i min enfald trott att EU skapades för att stärka Europa och jobba för konstruktiva framtidslösningar.

EU visar med sin nuvarande politik att framtiden är liktydig med ekonomiska kriser och att redan nu måste agnarna sållas från vetet. Några stater får gå vidare till studier på högskolenivå medan andra blir kvarsittare i hjälpklass.

Vad är egentligen skillnaden på Europa av idag och Europa före EU? Förutom att alla stater inte längre har en egen valuta och att EU skapat en byråkratisk överbyggnad av kolossalformat. Som förstås oxå kostar enorma summor. Ja, och så har de redan tidigare stora starka staterna stärkt sitt grepp om övriga Europa.

Nu är förstås EU alltför komplicerat för att "lilla jag" ska våga mig på en fullständig analys. Det i sig är ett av EU:s största problem, alla "lilla jag" där ute som inte förstår.

Finns det en mening med att fleratalet inte ska förstå? Nej, inte uttalat förstås men det ligger i sakens natur när det byggs nya komplicerade organisationsstrukturer med kolossala byråkratiska överbyggnader. När missnöjet/problemen sedan hopar sig, eftersom dessa byggen sällan fungerar som när man "kört loppet i badkaret"*, ja då spränger man in byråkratiska mellannivåer för att ge sken av att flera får vara med och bestämma. Sakta, sakta ser man till att högstanivån får ett antal lojala följeslagare ( läs ja-sägare) medan ett antal lämnas utanför enligt småskoleregeln "du får inte vara med och leka med oss".

Detta integrations- /segregationsspel innehåller förstås många faror. Den största faran är att de starka blir allt starkare och den reella makten koncentreras till ett fåtal. Fortsätt tänka denna tanke så tror jag att du ser än större faror bortom kröken.

Nej, nu lämnar jag EU, "kör några lopp i badkaret" och ägnar mig åt dagens V75 på Örebrotravet.
Men först av allt ska jag förstås bjuda D helgfrukost.


* "köra loppet i badkaret"= att i förväg spekulera om hur ett travlopp ska sluta, vem som vinner.