Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 14 oktober 2010

Skriv på eller du får sparken

Ja, så tufft går Försvarsmakten fram i sin förnyelseprocess. Är du inte beredd till utlandstjänstgöring så får du gå. Så lätt går det att skapa ytterligare några hundra arbetslösa.

Dålig personalpolitik kan påstås med visst fog. Och arbetsgivaren heter Staten. Kravet på utlandstjänstgöring gäller alla, även civilanställda. Av solidaritetsskäl sägs det. Smaka på den du.

Lättförtjänta pengar

De nya stramare sjukförsäkringsreglerna har bl. a. gjort att många som tidigare varit sjukskrivna nu plötsligt bedöms arbetsföra. För att kunna matcha dessa till rätt sysselsättning så ska dom på olika sätt prövas.

Som alltid så finns det "entreprenörer" som ser en ny marknad att tjäna pengar på och erbjuder snabbt sina tjänster till Försäkringskassa och Arbetsförmedling. Dessa aningslösa myndigheter upphandlar friskt de tjänster som erbjuds. Ett mindre lyckat exempel synes vara företaget Iris Hadar i Uppsala som enligt denna artikel erbjuder en vuxendagisplats och inte den arbetsträning som syftet var.

Det här är ett exempel på hur fel det blivit när Af och FK snabbt tvingas få ut tidigare icke arbetsföra i någon form av träning/praktik/sysselsättning. För statistikens skull så prioriteras som så ofta kvantitet för kvalitet och pengar rinner ut ur systemet ner i fickorna på mindre nogräknade lycksökare. Dessutom känner sig de personer som blir föremål för dessa "insatser" både förnedrade och kränkta.